ДОМ ЗДРАВЉА: КАД ИМАМО ЗДРАВУ ДЈЕЦУ, ИМАМО И ЗДРАВУ ПОПУЛАЦИЈУ :: Semberija INFO ::

 

ДОМ ЗДРАВЉА: КАД ИМАМО ЗДРАВУ ДЈЕЦУ, ИМАМО И ЗДРАВУ ПОПУЛАЦИЈУ


Поводом обиљежавања Међународне недјеље дјетета, љекари Дома здравља говорили су о значају здраве исхране и физичке активности за правилан раст и развој дјеце и омладине, као и о значају превентивних стоматолошких прегледа дјеце предшколског и школског узраста. Др Зоран Василић, специјалиста породичне медицине  и шеф Одјељења за промоцију здравља и превенцију болести,  нагласио је да је циљ ове здравствене установе да укажу на чињеницу, да “кад имамо здраву дјецу, имамо и здракву популацију”.

-Дом здравља је установа примарног нивоа, која је задужена за спречавање настанка обољења и сви ми смо у функцији очувања здравља наше дјеце”, рекао је др Василић. О значају превенције говорила је педијатар, др Стојанка Шкорић.

-Што се тиче превенције масовних и незаразних болести у каснијем животном добу, почињемо са даном рођења и дојењем, као основним, најлакшим и најјефтинијим здравим начином исхране дјетета.Дојење је начин исхране који новорођеном дјетету омугућава све нутритивне потребе које садржи мајчино млијеко. Трудимо се да мајкама објаснимо значај дојења, како се то ради и да мајке које нису едуковане, пружимо подршку и објаснимо оно што нису знале. Са увођењем немљечне исхране, у другој половини првве године дјетета, такође настојимо да створимо правилан приступ исхрани, јер навика о правилној исхрани се стиче у раном дјетињству. Такође, превенција гојазности почиње са правилном исхраном и првим годинама живота, увођењем намирница које су препорука Свјетске здравствене органзације, Европске и Америчке академиије за исхрану, а то су шест група намирница, житарице, производи од житарица, поврће, производи од поврћа, воће, млијеко и мљечни производи, те група намирница гдје спадају месо, риба, јаја, орашасти плодови и сјеменске, масти уља, као и вода. Из сваке групе треба узети оно што је најздравије, а препорука је да дјеца после прве године, не узимају готову, инстант храну, јер садржи доста соли шећера, те појачивача укуса”, рекла је др Шкорићи препоручила да школска дјеца носе оброке спремљене код куће. Она је препоручила и да се правилна исхрана комбинује са физичком активношћу од раног дјетињства, јер је превенција гојазности. Специјалиста превентивне дјечије стоматологије др  Сањица Мрда појаснила је да превенција креће већ у вријеме трудноће, односно, исхране труднице.

-У првим мјесецима живота дјетета, такође је битна исхрана и одржавање усне дупље. За превенцију оралног здравља је битно да се обављају редовни стоматолошки прегледи, а ми у Дому здравља имамо пет дјечијих стоматолога који раде у двије смјене и прегледи се не заказују”, појаснила је др Мрђа. Она је нагласила да је орална хигијена веома битна, да поред редновног прања зуба пастом и четкицом, ујутро и увече, родитељи треба да доводе дјецу на редовне контроле код стоматолога. Физијатар др Неда Лугоња, нагласила је да је физичка активност код дјеце веома значајна, како не би долазило до деформитета кичменог стуба.

-Најчешћи деформитети код дјеце су деформитети стопала и кичменог стуба. Један од најчешћих узрока је недостатак физичке активности, а посебно што дјеца дуго времена проводе сједећи испред телевизотра и компјутера. У предшколском период најчешће срећемо деформитет стопала, у смислу равних стопала и лоше држање. Битно је проблем уочити на вријеме и довести дијете на преглед, како не би дошло до озбиљнијих деформитета”, рекла је др Лугоња и нагласила да је физичка активност изузетно важна за правилан развој.
Семберија инфо