ЖЕНЕ И ПРЕДУЗЕТНИШТВО: ХРАБРОСТ НА ДЈЕЛУ :: Semberija INFO ::

 

ЖЕНЕ И ПРЕДУЗЕТНИШТВО: ХРАБРОСТ НА ДЈЕЛУ


У Бијељини је данас одржан други Сајам женског предузетништва на којем је 25 жена из Бијељине и околине представило своје производе и услуге. Организатор сајма су Подручна привредна комора Бијељина, Подручна занатско предузетничка комора Бијељина, Градска управа Града Бијељина, Женска задруга и АД „Комуналац“.
-Као локална власт, снажно смо опредијељени за подршку женском предузетништву што се претходних година испољавало кроз програме подршке самозапошљавању, програме додјеле подстицајних средстава и програме едукације путем Иновационог центра за одрживи развој. Чинимо све да оснажимо жену у малој привреди јер смо свјесни бројних користи које ће од таквог аранжмана имати и жене као чланови нашег друштва као и друштво у цјелини“, изјавио је градоначелник Бијељине Љубиша Петровић.

Према ријечима Славице Марковић, директорице Подручне привредне коморе Бијељина женско предузетништво у Републици Српској има велики потенцијал који још није препознат од стране надлежних власти. Она је навела примјер Србије гдје је прије десетак дана објављен јавни позив за подршку женама у предузетништву за шта је издвојено 13 милиона конвертибилних марака и изразила наду да ће ускоро такав однос према женама у малом бизнису заузети и надлежни у Републици Српској.

На данашњем сајму женског предузетништва свој ангажман у свијету медија и програме портала „Дешавања у Бијељини“ представила је Данка Закић.



-Овај сајам је идеално мјесто на коме се може показати способност и спремност жена, да буду стуб породице, да буду мајке, жене, домаћице али и да истовремено имају приватни бизнис и да успјешно испуњавају своје пословне и финансијске обавезе. Као неко ко ради у сфери медија, могу да говорим и о свом искуству и о искуствима предузетница које као да углас кажу да у данашње вријеме није ништа лакше бити жена - предузетник него што је то било раније. И даље је нажалост, бирократија у првом плану, гледање “испод ока” јер “жена је власник”, “шта жена зна”, “њој је мјесто у кухињи”... Са друге стране, уз упорност, жељу, вољу и љубав према послу могуће је све то гурнути у други план и наћи подршку у овом друштву: од искусних предузетника, у агенцијама за помоћ предузетницима, почетницима, женама... Није лако, морам да признам али оно битније, није немогуће и овакви скупови, сајмови, разне обуке показују да жене ипак радо преузимају “и тај терет на своја прећа” и одлучују бити“сам свој газда“,“изјавила је за „Семберија ИНФО“ Данка Закић, власник агенције Интернетски портали“Медиа” и шеф редакције портала „Дешавања у Бијељини“.

Своје производе су представиле Сања Јовић и Жељка Ђукић које, у оквиру Занатске радње „Пемини сапуни“ производе декоративне аранжмане од сапуна, декорације од гипса и декоративне свијеће. Кажу , задовољне су реакцијом тржишта на њихову понуду.



-Радимо три до четири године. У почетку је то био повремени рад код куће, нешто као хоби, да бисмо у јануару ове године регистровали предузетничку дјелатност. Било нам је тешко одлучити се на тај корак али нам је помогло учешће у пројекту Инкубатор пословних идеја који су организовали Град Бијељина и Фондација Импакт. У овом пројекту смо добили пријеко потребну стручну и финансијску подршку. Нисмо се покајале што смо регистровале своју привредна дјелатност, можда кајање постоји само због тога што то нисмо раније урадиле јер смо сада „видљивије“ у систему и можемо се укључити у велики број програма подршке малом бизнису“, рекла је Сања Јовић за „Семберија ИНФО“.

У склопу сајма одржана је панел дискусија на којој су учествовале Весна Петровић (Факултет пословне економије, Бијељина), Тања Милинковић (Удружење жена са инвалидитетом „Импулс“), Анкица Тодоровић (Одсјек за ЛЕР и европске интеграције, Град Бијељина), Тања Којић (агенција „К-Системи“) и Владана Руњевац („Мамасита“). Учеснице панела су, свака из свога угла, говориле о позитивним аспектима женског предузетништва али су и указале на тешкоће са којима се сусрећу жене које се одлуче да покрену приватни бизнис.



Семберија инфо