Обиљежен Дан мјесне заједнице Доње Забрђе: Сјећање на тешке дане :: Semberija INFO ::

 

Обиљежен Дан мјесне заједнице Доње Забрђе: Сјећање на тешке дане


У Доњем Забрђу код Угљевика данас је обиљежен Дан ове мјесне заједнице на дан када се прије 28 година из заробљеништва у Тузли вратио 61 српски борац са угљевичког подручја, од којих су већина били из овог села.
 
Тим поводом служен је парастос испред спомен-обиљежја за 16 погинулих бораца Војске Републике Српске и за 
мјештане погинуле током Народноослободилачког рата. 
 
Вијенци су положени код спомен-обиљежја на којем су исписана имена више стотина  погинулих у протекла два рата од којих су више десетина малољетна дјеца које је усмртила "СС Ханџар" дивизија током Другог свјетског рата.
 
Почаст погинулима одали су њихови саборци, родбина, мјештани Доњег Забрђа, те представници општине Угљевик и Борачке организације и мјеста Сусек из Србије.
 
29. септембра 1995. године, 61 српски борац са подручја Угљевика вратио се из заробљеништва у Тузли. 
 
Већина су били мјештани Доњег Забрђа заробљени на Лисачи, који су провели 11 мјесеци у тузланском логору.
 
Предсједник Борачке организације Угљевика Јован Маринковић истакао је да споменик у Доњем Забрђу свједочи да су Срби увијек тежили слободи.
 
-Више од 300 погинулих мјештана Срба у протекла два рата је превише и за један град а камоли село-рекао је Маринковић.


 
Молитвеном скупу заједно са мјештанима и гостима присуствовао је начелник општине Угљевик Василије Перић који је  рекао да се данас обиљежава дан када су се српски јунаци из ове подмајевичке општине вратили из заробљеништва својим домовима.
 
-Страдање Срба из Забрђа у протеклом вијеку је доказ да је српски народ кроз историју имао непрестану борбу за слободу-рекао је Перић.
 
Он је додао да је у току Другог свјетског рата у овом селу убијен велики број цивила од којих и велики број дјеце само зато што су били Срби.
 
-Зато смо дужни и обавезни да свима онима који су дали своје животе одамо своје поштовање и да се на овај начин окупљамо и све учинимо да српски народ на овим просторима у наредном периоду живи у слободи-рекао је Перић.