Дом здравља Бијељина - Превентивни прегледи поводом Свјетског дана срца :: Semberija INFO ::

 

Дом здравља Бијељина - Превентивни прегледи поводом Свјетског дана срца


Поводом обиљежавања Свјетског дана срца, Дом здравља Бијељина, данас је организовао превентивне прегледе за све грађане у Тржном центру „City Mall“ у Бијељини.

Доктор Зоран Василић, шеф Одјељена за унапређење здравља и превенцију блести у Дому здравља Бијељина истакао је да циљ данашњих превентивних прегледа указивање на важност неких животних навика које сви могу промијенити да би на тај начин  превенирали настанак тешких кардиоваскуларних обољења.



-Веома је важно нагласити да су срчана, односно кардиоваскуларна обољења први узрочници смрти. У току сваке године преко 18 милиона људи изгуби живот усљед компликација кардиоваскуларних обољења. Такође, важно је нагласити да се према неким истраживањима више од 80 одсто ових обољења могло превенирати, односно да су се на вријеме промијениле неке животне навике и водило више рачуна о здрављу. Када говоримо о промјенама животних навика,  на које можемо утицати онда прије свега говоримо о промјенљивим факторима ризика за настанак ових обољења у које спадају физичка активност, затим регулисање тјелесне тежине, крвног притиска, нивоа масноћа у крви...  У непромјенљиве факторе ризика спадају старост, пол и генетско насљеђе“, појаснио је др Василић.



Докторка Гордана Савин, помоћник директора Дома здравља Бијељина за медицинска питања истакла је да се увијек треба водити изреком „Боље спријечити, него лијечити“.

-Веома је важно водити рачуна о стилу живота, што укључује редовне превентивне прегледе који се могу обавити на нашем новом Одјељењу за унапређење здравља и превенцију болести, здраву исхрану, физичку активност, као и остављање лоших навика као што су алкохол и цигарете“, закључила др Савин.

(Семберија инфо)