БОЛНИЦА “СВЕТИ ВРАЧЕВИ” И УДРУЖЕЊЕ “ДИАБЕТА”: СВЈЕТСКИ ДАН СРЦА - “КОРИСТИ СРЦЕ, УПОЗНАЈ СРЦЕ” :: Semberija INFO ::

 

БОЛНИЦА “СВЕТИ ВРАЧЕВИ” И УДРУЖЕЊЕ “ДИАБЕТА”: СВЈЕТСКИ ДАН СРЦА - “КОРИСТИ СРЦЕ, УПОЗНАЈ СРЦЕ”


Поводом Светског дана срца, ЈЗУ Болница „Свети Врачеви“, заједно са Удружењем „Диабета“, из Бијељине организовали су бесплатне превентивне  прегледе испред Центра за културу и испред Поликлинике. Слоган овогодишње кампање је “Користи срце, упознај срце!”. Начелник Одјељења за интернистичке гране др Александар Јањичић је подсјетио да је још 2000. године, формирана Свјетска федерација за срце, како би се скренула пажња јавности да су кардиоваскуларне болести, односно, болести срца и крвних судова, водећи узрок смртности у свијету.



-Само прошле године у Србији је 52. 000 људи изгубило  живот због кардиоваскуларних болести,  а кад то прерачунамо у дане, сате и минуте, то значи да сваких, 9,6 минута једна особа изгуби живот.Такође, Свјетска здравствена организација је указала да 80 посто људи са превременим можданим и срчаним ударом, може бити превенирано, уколико дјелујемо на најодговорније факторе ризика, превасходно мислећи на физичку активност и конзумирање цигарета, као и на дијабетес”, рекао је др Јањичић. Он је подсјетио да су претходне три године у бијељинској Болници учињени изузетни помаци у кардиологији.

-Директор Болнице проф. др Златко Максимовић, нашао је нашао начин да унаприједи кардиологију, за коју  су, као и за друге области у медицине, потребна значајна средства. Од како смо покренули рад ангио сале на 24 часа, за протекле три године смо урадили преко 550 инфаркта миокарда. Ово је прилика да се захвалимо и колегама из Института за кардиоваскуларне болести Каменица и Дедиње, који сус а нама. У протекле три године смо покренули и пејсмејкер центар, имплантирали смо преко 250 различитих врста пејсмејкера, покренули смо рад електрофизиологије гдје можемо да рјешавамо најкомплексније аритмије, а дио нашег тима је свјетски признат стручњак, професор др Лазар Ангелков”,  рекао је др Јањичић и нагласио да је неопходна још једна ангио сала. Он је изразио увјерење да ће начин за овај пројекат бити пронађен. Предсједница Удружења “Диабета”, Сандра Милошевић, рекла је да је превенција од изузетног значаја за здравље људи.

-Задовољни смо данашњим одзивом грађана, а од 198 пацијената 20 одсто је имало веома високе вриједности шећера у крви, 15 одсто висок крвни притисак, а шест их је било у таквом стању да их је доцтор одмах упутио породичном љекару и у Ургентни блок.То показује колико је важно на вријеме открити здравствени проблем. Морам да нагласим да је дијабезес уско повезан са кардиоваскуларним болестима, а дијабетес типа два је у све већем порасту. Проблем је што га имамо и код дјеце, а разлог је гојазност и нездрав стил живота. Уколико бисмо промијенили начин исхране, у 80 одсто случајева бисмо смањили гојазност, а самим тим и хроничних болести”, рекла је Милошевићева. Она је најавила да ће 1. октобра, поводом Свјетског дана старих лица, од 10 до 11 часова бити у три кућне посјете старих и немоћних, а после 11 часова ће обићи стара лица у неколико мјесних заједница на подручју Семберије(Батар, Бањица, Главичице, Ченгић и Јоховац).

(Семберија инфо)