ДА СРЦЕ ДОБРО КУЦА: Дом здравља Угљевик обиљежио Свјетски дан срца :: Semberija INFO ::

 

ДА СРЦЕ ДОБРО КУЦА: Дом здравља Угљевик обиљежио Свјетски дан срца


Бесплатним превентивним прегледима на градском тргу угљевички Дом здравља обиљежава данас Свјетски дан срца.
 
На сва питања о болестима срца и факторима ризика за кардиоваскуларне болести заинтересованим грађанима на промотивном штанду одговара љекар интерниста и породични љекар Душан Илић заједно са медицинским радницама ове здравствене установе.
 
Илић је истакао важност превентивних прегледа и редовне физичке активности.
 
-Болести срца и крвних судова су највећи узрок смртности у свијету. Крајње болести које изазивају смрт су срчани и мождани удар и оне спадају у кардиоваскуларне болести-рекао је Илић.
 
Он је указао да сви треба да предузму мјере које спречавају кобне посљедице по здравље а то су редовни прегледи крвног притиска,  крви и физичка активност.
 
-Фактори ризика су повишен крви притисак, шећер у крви, недовољна физичка активност, лош начин исхране и стрес као један веома битан фактор у настанку ових обољења-додао је Илић.
 
Директорица Дома здравља Угљевик Цвјетана Драгоњић заједно са начелником општине Угљевик Василијем Перићем и предсједником Скупштине општине Угљевик Зораном Лазићем посјетила је штанд на коме се обављају превентивни прегледи.
 
Драгоњићева је рекла да поред бесплатних превентивних прегледа медицински радници дијеле грађанима летке посвећене Свјетском дану срца.
 
Као једну од активности у наредној години Дома здравља Угљевик Драгоњићева је најавила бесплатне превентивне прегледе по мјесним заједницама широм ове подамјевичке општине.