ОКРУГЛИ СТО КОАЛИЦИЈЕ КОЛОСИ: “ЈА САМ ВИДЉИВА И ПОНОСНА” :: Semberija INFO ::

 

ОКРУГЛИ СТО КОАЛИЦИЈЕ КОЛОСИ: “ЈА САМ ВИДЉИВА И ПОНОСНА”



Коалиција КОЛОСИ, која окупља 12 удружења, организовала је округли сто под називом “Запошљавање жена са инвалидитетом на подручју града Бијељина”, а у оквиру пројекта “Овдје сам-видљива  поносна”. Појекат је финансиран кроз програм My Right, од стране Шведске агенције за међународну развојну сарадњу СИДА.

Циљ је повећање економске самосталности жена са инвалидитетом, кроз подршку у запошљавању и самозапошљавању, подизање свијести послодаваца о обавезама и могућностима запошљавања лица са инвалидитетом, развој институционалних и стручних капацитета за провођење професионане рехабилитације, те развој социјалног предузетништва.

У име Градске управе, Љубиша Станишић је изјавио да је коалиција КОЛОСИ, удружење од општег интереса и да је на буџету Града.
- Са коалицијом имамо одличну сарадњу и заједно смо израдили акциони план за запошљавање особа са инвалидитетом, самим тим и жена са инвалидитетом. Градска управа је са својим партнерима у том циљу расписала јавни позив за запошљавање маргинализованих група са подручја Града Бијељина, а позив траје до 4. октобра. Уколико постоје недоумице код појединих особа, могу да се јаве у Одјељење за друштвене дјелатности у канцеларију број 18 и добиће неопходне информације. Из буџета смо за ове сврхе издвојили 50.000 КМ, швајцарски Каритас такође 50.000 КМ, што значи да у овој години за запошљавање маргинализованих група имамо 100.000 КМ. Пројекат ће се имплементирати до 2025. године, што значи да ће исти износ средстава бити и у буџету за 2024. и 2025. годину”, рекао је Станишић и додао да су прије расписивања јавног позива за око двадесетак радних мјеста, испитали привредне субјекте на територији Града Бијељина.
- На општу радост, велики број привредника је исказао жељу за запошљавање маргинализованих група, самим тим и особа са инвалидитетом”, рекао је Станишић.

Чланица КОЛОС-а Драгана Брацановић истакла је да јој чланство у коалицији много значи, с обзиром да је особа са инвалидитетом и да је незапослена, а посао би јој много значио. Њено мишљење дијели и Свјетлана Шпирић, а пројекат “Ја сам видљива и поносна”, много јој значи.
- Од рођења сам особа са инвалидитетом, мајка сам троје дјеце и нисам запослена. На бироу сам 19 година, а с обзиром да имам само основну школу, била бих задовољна са преквалификацијом, како бих могла наћи посао”, рекла је Шпирићева.



Пројект координатор, Милорад Јовић је нагласио да покушавају да оснаже “невидљиве жене”.

- Желимо да их оснажимо и да им помогнемо да се запосле. Одрадили смо радионице о психолошкој подршци и настојаћемо да се пријаве у Завод за запошљавање као особе са инвалидитетом. У договору са Домом здравља и Болницом “Свети врачеви”, обавићемо и бесплатне специјалистичке прегледе, а искрено се надамо да ћемо успјети и да женама са инвалидитетом обезбиједимо бањску рехабилитацију”, рекао је Јовић. 


​Семберија инфо - О. Стјепановић