Бесповратна средства за модернизацију пољопривредног сектора :: Semberija INFO ::

 

Бесповратна средства за модернизацију пољопривредног сектора


У оквиру пројекта УЕ4АГРИ, који финансира Европска унија, 19. септембра објављен је нови јавни позив за мјеру подршке инвестицијама у примарној пољопривредној производњи, изјавила је Цвијета Јокић, из Одјељења за пољопривреду Градске управе Бијељина.

Она каже да се на овај јавни позив могу пријавити пољопривредни произвођачи који се баве примарном пољопривредном производњом, производњом житарица и уљарица, производњом поврћа и сјеменског кромпира, узгојем воћа и садног материја, млијека, меса, производњом јаја, рибе, зачинског и љековитог биља и гљива, као ипроизводњом меда.



“Пријаве се могу поднијети од петог октобра до 20. новембра ове године. Градска управа је на услузи заинтересованим пољопривредним произвођачима и због тога смо организовали ову презентацију. Циљ је да се пријави што више пољопривредних произвођача на овај јавни позив. Овакви јавни позиви морају бити прилагођени и малим пољопривредним произвођачима, како би што више њих могло добити бесповратна финансијска средства.  На располагању је укупно око два милиона КМ за цијелу БиХ. По једној пријави може се рачунати на износ од 20.000 КМ до максимално 200.000 КМ (без ПДВ-а).

Милан Лубура, у име Развојног програма Уједињених нација (УНДП) у БиХ и Чешке развојне агенције, изјавио је да се на овај јавни позив могу пријавити правна лица која су регистрована у форми занатлија и самосталних предузетника, предузећа или задруга.



“Правна лица морала су бити регистрована најкасније до 30. јуна  2021. године. Смјерницама јавног позива дефинисани су и остали критеријуми који морају бити испуњени, а то је да годишњи износ прихода не може износити више од десет милиона КМ. Уколико се то посматра на нивоу повезаних правних лица, онда укупни приходи не могу износити више од 15 милиона КМ и то се посматра кроз обично збрајање, а не на бази консолидованих финансијских извјештаја. За сваки пројекат подносилац пријаве мора осигурати властито суфинансирање у износу од минимално 30 одсто од укупног износа прихватљивих трошкова предложене инвестиције. Максималан износ бесповратних средстава кроз мјеру подршке је 70 одсто уд укупног износа прихватљивих трошкова предложене инвестиције за све секторе. Сви услови доступни су и на нашој веб страници: јавни позив.ундп.ба.”, каже Милан Лубура.

Циљ четворогодишњег пројекта Европске уније, вриједног укупно око 20,25 милиона КМ,   је модернизација пољопривредно - прехрамбеног сектора у Босни и Херцеговини.

(Семберија Инфо)