Ватрогасци из седамнаест општина Српске одржали тактично показну вјежбу “Угљевик 2023”: Спашавају људе и имовину :: Semberija INFO ::

 

Ватрогасци из седамнаест општина Српске одржали тактично показну вјежбу “Угљевик 2023”: Спашавају људе и имовину


У Мезгаји код Угљевика данас је одржана тактично показна вјежба “Угљевик 2023” ватрогасаца из седамнаест општина Ватрогасних једница Републике Српске.

Данашњу вјежбу организовали су Ватрогасна јединица Угљевика и Удружење ватрогасаца спасилаца Републике Српске уз подршку угљевичког Дома здравља и покровитељство општине Угљевик на којој су приказане вјежбе спашавања унесрећених из воде, из саобраћајне незгоде и гашења ватре.

Командир смјене угљевичких ватрогасаца Бранислав Тодоровић рекао је да циљ вјежбе да се покаже да ватрогасне јединице могу да дејствују у случају инцидента као једно тијело без претходне припреме и увјежбавања.

-Возила и опрема су у добром стању јер су улагана материјална средства од стране републичких али и оштинских органа у протеклих десет година.  Република Српска када су ватрогасне јединице у питању има снагу која може да дејствује заједно у једном инциденту-рекао је Тодоровић.

Предсједник Удружења професионалних ватрогасаца спасилаца Републике Српске Саво Бубић рекао је да је ова вјежба веома значајна јер се показује грађанима да ватрогасци раде одговоран посао те да су спремни да у циљу тога свакодневно раде на обучености и едукацији.

-Циљ рада Удружења ватрогасаца спасилаца Републике Српске јесте да се ватрогасци увежу, боље упознају и скрену пажњу на своју улогу у друштву-додао је Бубић.

Начелник општине Угљевик Василије Перић у име домаћина поздравио је присутне ватрогасце и госте из сусједних општина напоменувши да је идеја за данашњу вјежбу настала када су ватрегасци из ове подмајевичке општине прије неколико мјесеци организовали акцију добровољног давања крви.

-Ватрогаци имају хуману дјелатност јер спашавају људе и имовину-нагласио је Перић.

Он је истакао да је важно унаприједити спасилачке активности на простору Српске.

-Важно је и да ватрогасци, између својих удружења, имају добру комуникацију и да се што више друже, а зато им је неопходна подршка и да у времену пред нама учинимо да све њихове јединице буду још боље опремљење на задовољство свих грађана Српске-рекао је Перић.

Претходно су ватрогасци, након што су се окупили, заједно са предсједником Борачке организације Угљевика Јованом Маринковићем положили вијенац на Спомен-обиљежје 301 погинулог борца ВРС из Угљевика.