Бијељина: И прије изградње прода се 90 одсто станова :: Semberija INFO ::

 

Бијељина: И прије изградње прода се 90 одсто станова


Цијене станова нису утицале на смањење потражње, тако квадрат у Семберији кошта и до 3.200 марака, зависно од локације и опремљености стамбене јединице.

Грађевинци сматрају да управо због потражње у скорије вријеме неће доћи до смањења цијена некретнина, јер је већ приликом изградње 90 одсто станова распродато. У Бијељини, која постаје све значајнији центар Републике Српске, цијена квадрата новоградње износи од 2.300 до 3.200 марака.

Дејан Наранчић је са супругом прошле године ријешио стамбено питање у бијељиснком насељу ДЦ. Kупили су стан од 40 квадрата. Због посла су се преселили из села у град.

- Одлучили смо се на тај корак како би се осамосталили од родитеља. Платили смо квадрат стана 2.200 марака, а касније је цијена отишла горе драстично. Занимљиво је да тај објекат није био завршен а ми смо купили посљедњи стан, сви су били распродати. То је тренд у Бијељини - каже Дејан Наранчић.

Просјечна цијена новог стана у Бијељини је у другом кварталу ове године за 230 марака већа у односу на први квартал, а чак за 290 марака у односу на други квартал прошле године.

- Тренутно имамо седам зграда у изградњи а у понуди преко 200 станова. Што се тиче цијена, оне су повољне и крећу се од 2.300 до 2.600 марака - истакао је Огњен Барањек, директор грађевинске фирме "Трифунчевић".

У 2021. години су продана 653 стана, док их је годину дана касније у Бијељини продато 735. Тако је прошле године и поред повећања цијена некретнина за 15 одсто, продаја станова повећана за близу 20 одсто. Таква тенденција настављена је и у овој.

- Бијељина постаје све занимљивија за живот, атрактивна је и даље. Посебно за наше људе из дијаспоре. Ове године имамо нови тренд – наши људи који су пред пензијом а живе у Kанади, Америци и Аустралији купују нешто веће станове јер желе да живе овдје када оду у пензију - истакла је Јована Деспотовић из Агенције за продају некретнина, 

- Чим почнемо правити стамбени објекат, дакле док трају ископи за темеље људи долазе и купују стан - додао је Барањек.

Повећана станоградња, односно повећање потражње за грађевинским земљиштем, утиче и на повећање цијена земљишта. Просјечна цијена у прошлој години је била 43 марке по квадратном метру, што је за два и по пута више у односу на цијену из 2021. године.


​Глас Српске