СИНОЋ ОТВОРЕН „БАРО ДРОМ 2023“ :: Semberija INFO ::

 

СИНОЋ ОТВОРЕН „БАРО ДРОМ 2023“


У Бијељини је синоћ свечано отворен други по реду Ромски фестивал „Баро Дром“. Овај фестивал („баро дром“ на ромском језику значи „дуг пут“) је јединствен на просторима Западног Балкана, јер слави и промовише ромску културу, традицију и језик, учи о дугом путу који су Роми прошли и којима још увијек путују ка потпуној друштвеној укључености и прихватању.



Прва вечер фестивала почела је дефилеом Рома од Дневног центра „Отахарин“ до Центра за културу „Семберија“ гдје су чланови СКУД „Семберија“ представили само један дио из богатства шарених кореографија ромског плеса, након тога је услиједио концерт Душана Куртића.

„Драго ми је што Роми из Бијељине и окружења имају овакав фестивал. Надамо се да ће „Баро Дром“ постати традиција у нашем граду као јединствен фестивал ромске културе и традиције који би имао за циљ да приближи ромску културу свима онима који нису довољно упознати са њом“, рекао је Драган Јоковић, извршени директор Удружења за промоцију образовања Рома Отахарин“, изразивши захвалност Градској управи Града Бијељина и градоначелнику Петровићу за све што чине да се ријешавају нагомилани проблеми бијељинске ромске заједнице.



Част да отвори овогодишње издање фестивала „Баро дром“ припала је управо градоначелнику Љубиши Петровићу који је том приликом изразио задовољство разноликошћу коју Бијељина посједује. Он је поручио да је Град Бијељина, кроз стратешке документе свог развоја, пред себе поставио циљ да за сваког свог члана изгради још боље, љепше и хуманије друштво него што је сада.

-Када је ријеч о комуникацији, увијек може боље. Испред Градске управе се трудимо да имамо људски приступ, коректност и максимално професионалну посвећеност свим изазовима. Морамо да правимо нове искораке и моћи ћемо рећи да смо задовољни онда када будемо имали висок проценат обухвата дјеце ромске националне мањине у предшколским, основношколским, средњошколским и високошколским установама нашег друштва“, рекао је градоначелник Петровић.

Гост на отварању фестивала био је и Игор Јовановић, замјеник предсједника Скупштине Града Београда.

-Са великим задовољством сам прихватио позив организатора да присуствујем отварању овог јединственог фестивала. Београд и Бијељина сигурно могу учити један од другог, обзиром да су проблеми ромске заједнице у обје средине слични, с тим што је Београд бројнији град, тако да су и проблеми мултипликовани“, навео је Јовановић.



Данас слиједи други и завршни дио Фестивала када ће, са почетком од 18 часова бити организовано књижевно вече са Слађаном Вулин, а након тога слиједи концерт Наташе Тасић Кнежевић и Душана Секулића.