ЖЕНЕ СВЕ ЧЕШЋЕ ПРИЈАВЉУЈУ НАСИЉЕ У ПОРОДИЦИ :: Semberija INFO ::

 

ЖЕНЕ СВЕ ЧЕШЋЕ ПРИЈАВЉУЈУ НАСИЉЕ У ПОРОДИЦИ



Градски трг у Бијељини данас је био мјесто одржавања мирних протеста посвећених заштити права жена у нашем друштву. Протесте је организовала Фондација „Лара“, а непосредни повод за протесте био је немили догађај из Градачца гдје су убијене три особе, од којих једна жена, док се за живот друге љекари још увијек боре.



- Данас се овакви протести одржавају широм Босне и Херцеговине. Ми, у Фондацији „Лара“, стално причамо и нажалост, свједочимо бројности проблема насиља над женама у нашем друштву. Случај из Градачца од прије неколико дана посљедњи је случај који потврђује суморну слику када је у питању неспремност система да заштити права жена. Много је насилника који живе сасвим слободно. У нашој Сигурној кући тренутно је смјештено 15 жена, жртава насиља у породици, које долазе из Брчко Дистрикта, Зворника, Милића, Власенице… трудимо се да им пружимо неопходну психолошку и правну помоћ како би што лакше пребродиле своје животне тешкоће“, изјавила је испред Фондације „Лара“, Наташа Куртума.



Према подацима којима располаже Фондација, насиље над женама је веома распрострањена појава. Обично се доживљава као искључиво физичко насиље иако оно обухвата шири спектар активности којима се угрожавају права жена. Прије физичког насиља претходи психолошко и економско насиље. До сада је била пракса да жене јако дуго трпе насиље у породици, па и физичко насиље, али је у посљедње вријеме примјетан повећан број жена које пријављују насилнике.



- Могу рећи да на подручју Бијељине имамо јако добру сарадњу са институцијама система што нажалост не можемо рећи и за неке друге локалне заједнице. Имамо случајеве гдје, напримјер, поједини службеници центара за социјални рад или полиције, и поред јасних, видљивих доказа физичког насиља над женама, сматрају да нема основа за предузимање конкретних репресивних мјера према починиоцу. Често чујемо: „Шамар није насиље“. Надамо се да ће се ситуација ускоро промијенити и да ће насилници у сваком појединачном случају бити адекватно кажњени а жртва заштићена“, констатовала је Наташа Куртума.


Семберија инфо - И. Гутић