Промоција ромске културе и обичаја :: Semberija INFO ::

 

Промоција ромске културе и обичаја


Јединствен фестивал на западном Балкану, “Баро дром”, у организацији Удружења грађана “Отахарин”, посвећен промоцији ромске културе, традиције и језика, биће по други пут организован у Бијељини седамнаестог и осамнаестог августа. Баро дром, дуги пут, учи нас о том дугом путу који су Роми прошли и којим још увијек путују ка потпуној друштвеној укључености и прихватању.

Јована Барбу, ПР фестивала, истакла је на конференцији за штампу у Центру за културу “Семберија” да су Роми у БиХ, упркос томе што су најбројнија национална мањина, као и њихов језик, култура и традиција изложени сталном потискивању на друштвену маргину, што води ка њиховом нестајању.



“Радосни због чињенице да је ромска заједница у Бијељини једна од ријетких која је очувала ромски језик, преточили смо то у бројне активности које су усмјерене на промовисање и очување ромске културе, традиције и језика. Ове године, прве вечери фестивала, седамнаестог августа, организоваћемо свечани дефиле дјеце у ромским народним ношњама, након тога ће наступити СКУД “Семберија” са сплетом ромских пјесама и игара. У музичком програму наступиће Иван Куртић, извођач ромске музике. Друге фестивалске вечери организоваћемо неколико радионица, припремамо књижевно вече Слађане Вулин с мотивационим говором о томе на који начин се она борила и изборила с предрасудама. Исте вечери биће одржан концерт Наташе Тасић Кнежевић, оперске диве, и Душана Секулића, виртуоза на хармоници.

 Фестивал је финансијски подржала Градска управа Бијељина и швајцарски Царитас.

Семберија инфо