ОТВОРЕНИ ДАНИ МЕДА У БИЈЕЉИНИ :: Semberija INFO ::

 

ОТВОРЕНИ ДАНИ МЕДА У БИЈЕЉИНИ


Усљед ванредних околности које су задесиле Семберију, Градска управа Града Бијељина је донијела одлуку да ће овогодишње славске свечаности поводом обиљежавања дана Светог Пантелејмона протећи у нешто другачијем облику него је то било до ове године. Једна од манифестација које се у славском програму никако не могу изоставити јесу „Дани меда“ који су у оквиру Пантелина 2023 отворени данас.



Наредна три дана у малом парку на градском тргу пчелиње производе ће представити неколико пчелара из Семберије и са Озрена. Сви они кажу да је пчеларство захтјевна дјелатност а да су неповољни климатски услови додатно отежали рад са пчелама и прикупљање продуката њиховог рада.



-На три локације на Озрену имамо 290 кошница. Производимо све осим пчелињег отрова. Клима је таква да нас стално тјера да се прилагођавамо а, ако је судити по крајњим резултатима, слабо се ми прилагођавамо. Ове године смо изврцали у просјеку по неколико килограма меда по кошници, прошла година је била солидна а три године прије ње катастрофалне. Овакво стање нас је и натјерало да се почнемо бавити и производњом љековитог биља и различитих тинктура од љековитог биља“, рекао је за „Семберија ИНФО“ Небојша Андрић, власник породичног газдинства „Пчелињаци Андрић“ за Озрена.



Кажу да ће меда бити. И да ће сасвим сигурно бити скупљи.

(Семберија инфо)