Произвођачи у проблемима: Преполовљен принос лубенице у Српској :: Semberija INFO ::

 

Произвођачи у проблемима: Преполовљен принос лубенице у Српској


FOTO: Ilustracija
Овогодишњи приноси лубенице на подручју Републике Српске, према ријечима наших саговорника, преполовљени су, а како кажу, главни разлог су лоши временски услови који су почели на самом почетку производње.

Драгоја Дојчиновић, предсједник Удружења воћара у РС, истиче за "Независне новине" да ће ове године производња бити умањена можда чак и за више од 50 одсто.

"Први родови лубенице су пропали, али и ово што је остало биће неквалитетно. Производња из Семберије и Бијељине ће сигурно каснити, али видимо да је лубеница из увоза стигла", рекао је Дојчиновић.

Према његовим ријечима, домаћа производња лубенице у Српској је у дефициту.

"Не вјерујем да ћемо имати неку добру сезону, вјерујем да ће поново доминирати увоз из Сјеверне Македоније, Албаније", рекао је Дојчиновић.

Како је додао, велепродајна цијена домаће лубенице не би требало да буде мања од 0,50 или 0,60 КМ по килограму.

"Реално би било да пољопривредни произвођач заради у овако тешкој години, те због тога цијена не би требало да буде мања", казао је Дојчиновић, додајући да је потребно сачувати произвођаче за наредну годину, како не би изгубили морал и вољу за производњу.

"Мислим да је за трговце доста зарада од 0,10 КМ по килограму, јер лубеница јако споро пропада, она дуго може стајати, те мислим да трговци ту немају шта да изгубе", рекао је Дојчиновић, додајући да би најбоље било када би за крајњег потрошача цијена била до 0,90 КМ по килограму.

"Сигурно је да ће цијена из увоза бити мања, али то је старија роба која дуго стоји", рекао је Дојчиновић.

Дарко Зарић, произвођач лубенице из Горњег Црњелова код Бијељине, казао је за "Независне новине" да је на овом подручју доста парцела на којима се налази лубеница било под водом.

"Код мене је рана лубеница потпуно подбацила, те због тога касни 20 дана", рекао је Зарић.

Према његовим ријечима, цијена ће зависити од увозне лубенице.

"Уколико се увозна лубеница буде продавала по нижој цијени, ми ћемо морати да се прилагодимо тој цијени без обзира на то које приносе и какав квалитет будемо имали", рекао је Зарић.

Како каже, до сада су приноси ране лубенице били од пет до десет тона по дунуму, али ове године је то од пет до шест по дунуму.

"Тренутна ситуација је таква да ће приноси бити умањени за 30 до 40 одсто у односу на претходну годину", казао је Зарић, додајући да је оваква ситуација на подручју читаве Семберије, а можда чак и шире.

Младен Савић, произвођач лубенице из Бијељине, истиче за "Независне" да би цијена због мањег рода требало да парира увозној.

"Са сигурношћу могу рећи да ће род ове године бити преполовљен, чак и у неким њивама које су биле више подложне води род ће бити веома лош", рекао је Савић.

Према његовим ријечима, лубеницу од самог старта прате лоши временски услови.

(Независне)