Хумантирана продаја ивандањских вјенчића исплетених вриједним ручицама малишана :: Semberija INFO ::

 

Хумантирана продаја ивандањских вјенчића исплетених вриједним ручицама малишана


Дневни центар за дјецу са сметњама у развоју
Хумантирана продаја ивандањских вјенчића исплетених вриједним ручицама малишана


Поводом Ивањдана, малишани који су су корисници Дневног центра за дјецу са сметњама у развоју при Центру за социјални рад Бијељина, данас, петог јула и сутра, шестог јула организују хуманитарну продају  ивањданских вјенчића у периоду од девет до 13 часова на Градском тргу у Бијељини, које су исплели током креативних, радно окупационих радионица у центру.



Славена Рајић, дипломирани психолог и стручни сарадник за рад са дјецом са сметњама у развоју при Центру за социјални рад Бијељина, подсјетила је да су  прошле године у овом периоду организовали прву хуманитарну продају ивањданских вјенчића која је са одушевљењем прихваћена од стране грађана на радост малишана, те излазила наду да ће исто тако бити и ове године.



- Средства која будемо сакупили од продаје вјенчића искористићемо за активности малишана изван Дневног центра, која ће позитивно утицати на њихову социјализацију, као што је одлазак у биоскоп, представе, сладолед... Овим путем позвала бих све становнике Семберије да покажу своју хуманост, разумијевање као и велико срце како би подржали ове малишане вриједних ручица, који су се потрудили да направе вјенчиће и на тај начин сачували наше старе хришћанске обичаје“, истакла је Рајићева за портал „Семберија инфо“.

У нашим крајевима, уочи Ивањдана, великог хришћанског празника који се обиљежава седмог јула, плету се ивањдански вјенчићи који се качају код улазних врата кућа или станова, на дворишне капије, као и на стаје и амбаре... Традиционално, у вјенчић се ставља и главица бијелог лука, која, по вјеровању укућане штити од негативне енергија, а малишани из Дневног центра нису заборавили на ту најважнију амајлију која, поред разноврсног цвјећа исто тако краси вјенчиће.
 

Семберија инфо - С. Ристановић