Поводом четвртог јула, Дана борца: Откривен споменик борцима Црвене армије у Рачи :: Semberija INFO ::

 

Поводом четвртог јула, Дана борца: Откривен споменик борцима Црвене армије у Рачи


Поводом четвртог јула, Дана борца и проглашења устанка у Другом свјетском рату, Градска скупштина СУБНОР-а, потомака и поштовалаца Бијељина организовала је данас полагање вијенаца на Споменик палим борцима Народноослободилачког рата  и борцима Црвене армије испред новооткривеног споменика борцима Црвене армије палим у току НОБ-а на овим просторима.



Михајло Видић, предсједник Градске скупштине СУБНОР-а, потомака и поштовалаца Бијељина, евоцирајући успомене на устаничке дане 1941. године, подсјетио је да су партизанске јединице у Другом свјетском рату имале 700.000 бораца, око 305.000 погинулих бораца, те да су заједно са припадницима Црвене армије учествовали  у завршним операцијама ослобођења Југославије.

„Управо данас, као знак сјећања на те историјске догађеје, с обзиром на то да се у овом Спомен - комплексу налазе исписана 1.752 имена погинулих бораца који су учествовали у завршним операцијама за ослобађање Југославије, садејствујући заједно са јединицама Црвене армије на ширем простору од Сремског фронта ка овамо, ми откривамо  споменик погинулим припадницима Црвене армије на овим просторима. Подсјетићу вас да се у костурници налази 680 идентификованих посмртних остатака погинулих партизана. На овим плочама су спискови бројних бригада, почевши од српских, војвођанских, мајевичких, источнобосанских, а сада смо то комплетирали спомеником палим борцима Црвене армије“, изјавио је Михајло Видић, истакавши да антифашизам у посљедње вријеме у Републици Српској доживљава ренесансу, наглашавајући понос присутних посјетилаца чињеницом што су њихови преци учествовали у једном тако великом историјском догађају, као што је био Други свјетски рат и борба против фашизма.



Замјеник војног аташеа амбасаде Руске Федерације у БиХ, Сергеј Коплев изразио је задовољство чињеницом да присуствује откривању спомен - плоче припадницима Црвене армије на Рачи.
„Заједно смо учествовали у борби против  фашизма и нацизма и ми се надамо да нам зло фашизма и нацизма никада више неће покуцати на врата“, истакао је Сергеј Коплев. 



Светолик Лазаревић из Међаша, пензионисани официр ЈНА,  каже да сваке године присуствује полагању вијенаца на Споменик палим борцима НОР-а у Рачи.
„Често истичем, поготово у оваквим приликама, да треба враћати повјерење у људство и чојство. Треба да будемо људи и да гледамо ко је какав, а не ко је ко. Зато ми је драго што је сваке године све више оних који долазе четвртог јула у Рачу. Важно је да млађе генерације уче о историји наших народа, да уче о крваво извојеваној слободи у Другом свјетском рату и борби против Нијемаца“, изјавио је Лазаревић.


Семберија Инфо