Други стручни сусрет васпитача и стручних сарадника Републике Српске :: Semberija INFO ::

 

Други стручни сусрет васпитача и стручних сарадника Републике Српске


У организацији Удружења васпитача и стручних сарадника Републике Српске данас су у Етно - селу “Станишићи” отворени Други сусрети васпитача и стручних сарадника Републике Српске.

Наташа Цвијановић, помоћник министра за предшколско и основно васпитање и образовање у Министарству просвјете и културе Републике Српске изјавила је да васпитачи на оваквим сусретима имају могућност и прилику да упознају примјере добре праксе и да размијене искуства.



 “Ово је и вид стручног усавршавања васпитача и стручних радника у предшколским установама. Тема овог скупа је васпитавање и развој дјеце предшколског узраста кроз игру. Свако дијете учи искуствено и најбоље учи кроз игру. Игра је основни медиј за учење дјеце предшколског узраста”, истакла је Цвијановићка.

 Радослав Остојић, савјетник градоначелника Љубише Петровића изјавио је да Градска управа града Бијељина подржава овакве сусрете, истакавши да је предшколско васпитање и образовање изузетно важно.

 “Овакви скупови унапређују рад предшколских установа и васпитавање дјеце. Циљ је да у будућности имамо још боље образовану и васпитану дјецу, самим тим и боље друштво. Градска управа је у протеклом периоду предузела конкретне кораке на унапређењу предшколског образовања, изједначавању цијена смјештаја дјеце у приватним и јавним вртићима, јер се на тај начин смањује и тај финансијски притисак на родитеље”, истакао је Остојић.



 Славиша Вујановић, директор Вртића “Чика Јова Змај” из Бијељине и предсједник Удружења васпитача и стручних сарадника Републике Српске изјавио је да су гости Другог сусрета васпитача и стручних сарадника Републике Српске васпитачи и стручни сарадници из Србије, Македоније, Црне Горе и Хрватске.

“ Овај скуп показује наше опредјељење да јачамо компетенције васпитача у Републици Српској и региону. У наредена три дана васпитачи ће размијенити искуства и позитивну праксу, све у циљу јачања компетенција и побољшања услова рада. У протеклом периоду учинили смо пуно у смислу повећања обухвата дјеце предшколским васпитањем. Сарађујемо са локалним заједницама и са предшколским установама, све у циљу побољшања услова у предшколским установама. Тренутно је предшколским васпитањем обухваћено око 30 одсто дјеце у Републици Српској, што је изузетно мало, поредећи се са земљама региона. Морамо заједнички радити на повећању тог обухвата”, каже Вујановић, напоменувши да овом скупу присуствује више од 240 васпитача И стручних сарадника из Републике Српске и региона.

(Семберија Инфо)