У Балатуну одржан јубиларни 25. „Видовдански турнир“ :: Semberija INFO ::

 

У Балатуну одржан јубиларни 25. „Видовдански турнир“


У Балатуну одржан јубиларни 25. „Видовдански турнир“ у гађању глинених голубова и традиционални седми по реду турнир у фудбалу по засеоцима.

У семберском селу Балатун, данас је одржан јубиларни, 25-и по реду „Видовдански турнир“  у гађању летећих мета, познатијих као „глинени голубови“. Организатор и домаћин овог традиционалног турнира је Ловачка секција Балатун у оквиру Ловачког удружења „Голуб“ Бродац. Као и свих ових година до сада овај турнир је окупио велики број ловаца и љубитеља ловног стрељштва.



Мирослав Шкорић, предсједник организационог одбора „Видовданског турина“ у Балатуну, истакао је да су ловци Ловачке секције Балатун у оквиру Ловачког удружења „Голуб“ Бродац били пионири у ловном стрељаштву, a да традиционални „Видовданаски турнир“ окупља ловце Семберије, Мајевице, као и ловце из других регија, те  и из Мачве и Срема.



- Ми баштинимо ову традицију из периода ХХ вијека, када се у Босанској Рачи одржавало такмичење у гађању глинених голубова поводом Дана борца који се обиљежава четвртог јула. Тада, као и сада ми смо били организатори, а из неких разлога ми смо то премјестили у Балатун, те временски  везали за велики српски празник Видовдан. Циљ овог турнира је популаризација ловног спорта у смислу унапређења ловног стрељаштва, као и ловачко дружења“, истакао је Шкорић и додао да су за најбоље екипе обезбјеђени пехари, а за најбоље појединце медаље.



Поред такмичења у гађању летећих мета, одржано је и такмичење у ловачкој дисциплани познатом као „Ловачка шицара“, гдје према Шкорићевим ријечима, ловци покушавају да покажу своје умјеће и стрељачке способности, гађајући мете на клатну на удаљености од 20, 25 и 70 метара, те да су и за најбоље из те дисциплине обезбјеђене награде.



Зоран Новаковић, олимпијац БиХ у стрељаштву из Дворова присјетио се да је заједно са Мирославом Шкорићем и осталим пријатељима ловцима  организовао такмичење прије 25 година, те истакао задовољство што се традиција не прекида и да је из године у годину све боља организација и велика посјећеност.



Поред  „Видовданаског турнира“ у гађању глинених голубова, данас је и одржан и традиционални, седми по реду турнир у фудбалу по засеоцима села Балатун.



Милош Ђорђић, предсједник ФК „Балатун“ и један од организатора данашњег турнира у фудбалу истакао је да је циљ турнира првенствено дружење.



- Овај турнир је прилика да се дружимо и да се окупимо, што најбитније. Такође, ово је и прилика да промовишемо спорт, а омладини би поручио да се баве спортом  и да редовно одлазе на спортске терене, те да се баве спортом, јер на њима свијет остаје,  од млађих генерација све зависи“, истакао је Ђорђић и додао да су за најбољу екипу и стрелца обезбјеђени пехари.

Након спортских такмичења, учесници, али и сви посјетиоци наставили су дружење под шатором.


Семберија инфо - С. Ристановић