JZU DOM ZDRAVLJA BIJELJINA: BRZI STREPTOKOKNI TEST :: Semberija INFO ::

 

JZU DOM ZDRAVLJA BIJELJINA: BRZI STREPTOKOKNI TEST


Служба лабораторијске дијагностике већ дуже вријеме као комерцијалну услугу по врло повољним цијенама нуди брзи стрептококни тест, а од првог јула ту исту услугу пружа и Служба хитне медицинске помоћи.
 
Брзи стрептококни тест је дијагностички тест који се користи за брзо откривање присуства бактеријске инфекције грла изазване бактеријом Стрептоццоцус пyогенес (група А стрептокока). Уз помоћ овог теста се може у кратком временском року утврдити да ли је инфекцију грла узроковала бактерија или неки други узрочник (обично вирус). Препоручује се да урадите ову анализу уколико осјећате бол приликом гутања, имате повишену температуру, увећане лимфне жлијезде врата, главобољу, малаксалост. Приликом тестирања пацијента, узима се брис са задњег зида ждијела и крајника. Брис се узима ујутру, прије јела и прања зуба, а ако се узима у току дана размак од узимања оброка до узимања бриса треба да буде најмање два сата. Само узимање бриса је брзо и неинвазивно а резултати се издају у року од двадесет минута као позитиван или негативан резултат.
 
Брзо издавање ових резултата омогућава љекару да у што краћем року реагује са антибиотском терапијом уколико је она потребна тј. уколико је тест позитиван.
 
Пацијенти за извођење овог теста у Службу лабораторијске дијагностике могу јавити сваког радног дана од 6:30х - 20:00х и суботом од 7х - 15х, а у службу Хитне медицинске помоћи ван радног времена Службе лабораторијске дијагноситке.