Модернизација Луке Брчко: Потписано неколико уговора :: Semberija INFO ::

 

Модернизација Луке Брчко: Потписано неколико уговора


Представници Јавног подузећа „Лука Брчко“ потписали су неколико уговора који ће у будућем раздобљу знатно убрзати процес модернизације и набавку нове лучке дизалице чија је вриједност 3.200.000 еура.

Нови уговори ће побољшати и корпорацијско пословање овог подузећа, саопштено је из „Луке Брчко".

Крајем прошле године дошло је до промјене произвођача дијелова за лучку дизалицу, наиме производња дијелова за нову дизалицу прешла је из руске фирме, на фирму из Латвије те су ових дана склопљени нови уговори који дефинишу права и обавезе свих страна.

"Први трипартитни уговор је потписан између руске и латвијске твртке и Јавног подузећа 'Лука Брчко', а други уговор је између твртке из Латвије и брчанске 'Луке', гђе су дефинисати детаљи око цијене дизалице и око рокова за њену испоруку", казао је Перица Јосић, директор ЈП „Лука Брчко“.

Поред ових уговора, потписан је и уговор за корпорацијско управљање Луком, а Јосић наводи да то представља план развитка „Луке“ у наредном раздобљу, гдје ће консултанска фирма извршити пословну ревизију „Луке“ до најситнијих детаља и даће своје препоруке како да ово подузеће буде профитабилније и саммоодрживије у будућности.

"Уговор о корпорацијском управљању потписан је са фирмом из Италије и њихови дјелатници су већ ушли у посао, те се ових дана очекује и први прелиминарни извјештај", додао је Јосић.

По његовим ријечима, модернизација "Луке" одвија се добром динамиком, а  трећа, уједно и посљедња фаза модернизације, која обухвата изградњу приступне цесте и реконструкцију пруге, мало је успорена због неповољних временских услова и високог водостаја ријеке Саве.

Нова дизалица носивости 27 тона ће увелико побољшати и убрзати сам процес утовара и истовара роба, са чиме ће и само пословање „Луке“ бити успјешније, закључио је Перица Јосић.


БХРТ