ГОДИШЊИЦА ДРУГЕ СЕМБЕРСКЕ БРИГАДЕ ВРС: ПОНОСНИ СМО НА ПРИПАДНИКЕ БРИГАДЕ :: Semberija INFO ::

 

ГОДИШЊИЦА ДРУГЕ СЕМБЕРСКЕ БРИГАДЕ ВРС: ПОНОСНИ СМО НА ПРИПАДНИКЕ БРИГАДЕ



Прије 31 годину, 6. јуна 1992. године, формирана је Друга семберска бригада Војске Републике Српске кроз коју је прошло 4.200 бораца, од којих је њих 138 погинуло, а 551 рањен. Бригада је представљала најјачу војну формацију Семберије, а њен први командант био је Благоје Гавриловић.



Обиљежавање је почело полагањем цвијећа на споменик Благоју Гавриловићу на Градском гробљу Пучиле, а потом је у цркви Светог Ђорђа служен парастос погинулим борцима. Испред споменика на Тргу краља Петра Првог Карађорђевића, положено је цвијеће, након чега је организована посјета спомен соби у Музеју Семберије.

Градоначелник Љубиша Петровић честитао је Дан бригаде и нагласио да је ријеч о бригади која је дала огроман допринос стварању и очувању Републике Српске.



- Брат до брата, раме до рамена, припадници Друге семберске бригаде чинили су све да се Република Српска не прекине у региону Брчког, који је значио жилу куцавицу. За Српску су давали оно највриједније, а то су животи. Њих, 138 часних и поштених, уткали су своје животе у слободу и мир који ми данас имамо”, рекао је Петровић.
Он је истакао да је обавеза свих институција да се побољша статус и положај демобилисаних бораца, породица погинулих бораца и ратних војних инвалида.
- Пред нама је још много борбе да се дође до већег обима права које треба да имају, јер то заслужују”, поручио је Петровић.



Генерал ВРС у пензији Перо Млађеновић нагласио је да је бригаде часно извршавала задатке у зони одговорности, али је учествовала и на свим ратиштима Републике Српске. Предсједник БОРС Радан Остојић честитао је Дан бригаде и истакао да је бригада дала значајан допринос стварању Републике Српске, а посебно има значајну улогу у бици за коридор живота.



- Током одбамбено-отаџбинског рата, у садејству са другим јединицама успјели смо да створимо Републику Српску. Данас, годинама касније, наша обавеза је да његујемо сјећање на наше погинуле саборце, да учимо покољења да смо слободарска, а не агресорска војска, да чувамо мир и слободу и да се залажемо за бољи положај и статус породица погинулих бораца, ратних војних инвалида и демобилисаних бораца”, рекао је Остојић. 

Један од припадника Друге семберске бригаде Миодраг Стевановић, предсједник Градске борачке организације честитао је Дан бригаде и нагласио да је бригаде била присутна гдје год је требало заштити и одбранити српски народ. 



- Доринос у одбрани свог народа и стварању Републике Српске немјерљив је, а на нама је да никад не заборавимо своје погинуле саборце”, рекао је Стевановић.

Ратко Марјановић из Сувог поља каже да је поносан што је био припадник Друге семберске бригаде која је учествовала у стварању Републике Српске.
- Ми смо ратовали по Женевској конвенцији и увијек смо водили смо рачуна о заробљеницима. Наш образ је и по том питању чист”, рекао је Марјановић. 


Семберија инфо - О. Стјепановић