ЛОПАРЕ: У ПРИБОЈУ СНИМАНИ КАДРОВИ ЗА ФИЛМ О ВЕЉКУ ЧУБРИЛОВИЋУ :: Semberija INFO ::

 

ЛОПАРЕ: У ПРИБОЈУ СНИМАНИ КАДРОВИ ЗА ФИЛМ О ВЕЉКУ ЧУБРИЛОВИЋУ


У Прибоју код Лопара снимани су кадрови за документарно-играни филм о Вељку Чубриловићу, аутора-сценаристе новинара "Еуроблица" Милана Пилиповића, који је рекао да ће ово остварење бити завршено 6. јуна наредне године, на Чубриловићев дан рођења.

Пилиповић је истакао да овај филм приближава Градишку и Лопаре.

"Градска управа у Градишци веома уважава настојање општине Лопаре, која чува успомену на Чубриловића, те афирмише његову историјску улогу за српски народ", рекао је Пилиповић.

Он је најавио да ће након премијере филма, наредне године у јуну, у Градишци бити завршен трг Вељка Чубриловића, на којем ће у његову част бити постављена статуа.

"Након филмске премијере у Градишци планирано је да се прва пројекција одржи у Лопарама", навео је Пилиповић и додао да се филм снима пола године, а да ће бити завршен 6. јуна сљедеће године.

Он је напоменуо да је до сада снимљен већи дио докумената и изјава, а да су посебно значајна свједочења Вере Вујчић, унуке Вељка Чубриловића, те историчара и других саговорника у Сомбору, гдје је Вељко завршио учитељску школу, као и саговорника у Сарајеву, Београду, Бањалуци.

Начелник општине Лопаре Радо Савић, који је и саговорник у филму, изразио је задовољство јер ће ова мајевичка општина учествовати у поновном расвјетљавању улоге и значаја ове историјске личности за српски народ.

Он је захвалио граду Градишka која је подржала филм и без које овај пројекат не би успио.

Продуцент филма Бојан Вујчић, који је виши кустос у Завичајном музеју у Градишци, рекао је да Чубриловић спаја Градишку и Лопаре.

"У Градишци је рођен, а у Прибоју је, радећи као учитељ, основао друштва `Српски соко`, `Побратимство` и пододбор Српског просвјетног и културног друштва `Просвјета`", навео је Вујчић.

Он је напоменуо да Вељко Чубриловић представља симбол страдања српског народа у БиХ, те додао да је као Градишчанин заслужио да добије градски трг и статуу.

Вујчић је додао да је идеја за снимање филма рођена прије двије године, када је реализована изложба "Босанска Градишка у Великом рату".

"Промовишемо жртву Вељка и породице Чубриловић", нагласио је Вујчић.

Вељко Чубриловић рођен је 1886. године у Градишци, учитељску школу завршио је у Сомбору, а, након краћег службовања у Тузли, у којој је упознао супругу Јованку 1910. године, долази у Прибој, код Лопара, гдје ради као учитељ.

Активиста Народне одбране за мајевичку регију постао је 1912. године.

Под оптужбом за организовање атентата на аустријског престолонасљедника Франца Фердинадна 28. јуна 1914. године у Сарајеву, оптужен је на смрт вјешањем.

Погубљен је 3. фебруара 1915. у Сарајеву.