ОДРЖАНА СЈЕДНИЦА СКУПШТИНЕ ГРАДА: БЕЗ ПОСКУПЉЕЊА ЦИЈЕНЕ ОДВОЗА КОМУНАЛНОГ ОТПАДА :: Semberija INFO ::

 

ОДРЖАНА СЈЕДНИЦА СКУПШТИНЕ ГРАДА: БЕЗ ПОСКУПЉЕЊА ЦИЈЕНЕ ОДВОЗА КОМУНАЛНОГ ОТПАДА


Након одржане сједнице Скупштине града, 18. маја, одржана је конференција за новинаре, а предсједник Слупштине Александар Ђурђевић је истакао да су “усвојили данас приједлоге свих одлука које су од општег значаја и битне су за несметано функционисање града и живот грађана, иако предлагач - градоначелник или овлаштени представник нису присуствовали сједници”.

-Сви други извјештаји приједлози одлука надлежних одјељења, укључујући и извјештај о раду градоначелника ће, у складу са одредбама члана 93. Пословника о раду Скупштине бити разматрани када се извјестиоци појаве на сједници”, рекао је Ђурђевић и додао да је разматрање извјештаја о раду јавних предузећа и установа одложено, те да ће се разматрати на посебној, односно, тематској сједници.

- Од укупно 38. тачака дневног реда, 24 су усвојене. Усвојени су програми за подстицаје у пољопривредној производњу, програми који се односе на комуналну потрошњу у граду, одржавање јавних саобраћајница, јавну расвјету, за дезинфекцију, дезинсекцију и дератизацију, борбу против заразних болести и друге одлуке битне за функционисање града. Приједлог одлуке коју је градоначелник упутио Скупштини града и односи се на захтјев АД “Комуналац” за повећање цијена одвоза комуналног отпада за око 20 одсто, није усвојен, јер Скупштина сматра да није оправдано терет пословања пренијети на грађане и повећати цијену за чак 20 одсто. Подсјећам да је Скупштина усвојила одлуку о додјели додатних 300. 000 КМ као субвенција за рад предузећа, али та средства градоначелник није уплатио “Комуналцу”. Такође, одлуком Скупштине повећан је и буџет “Комуналца” за одржавање зелених површина за 200. 000 КМ, усвојен је и план и програм рада тог предузећа, и Скупштина је учинила све да оно успјешно функционише“ рекао је Ђурђевић.Одборници нису усвојили ни приједлог одлуке о отписивању потраживања око 6,5 милиона КМ на име комуналних такси, јер дио субјеката који су дужници успјешно послују и у садашњем тренутку, што указује да градска управа није исцрпила сва средства потраживања. Усвојена је Одлука о формирању МЗ Главичорак, која се издваја из МЗ Доња Буковица, као и одлуке о изради три регулациона плана за мјесне заједнице Филип Вишњић, Гвоздевићи и Дашница 1. Одборник СДС-а Анка Тодоровић истакла је да је СДС био против скидања било које предложене тачке са дневног реда, с обзиром да сматрају да су све битне.


- Ми смо чули образложење зашто је то тако урађено, јер, просто су пробране неке тачке. На међустраначком састанку сам примједбовала да је на прошлој сједници свака тачка усвојена, ниједна није скинута, што је објашњено као знак „добре воље за будућу сарадњу“. Питање је да ли је тај знак добре воље довољан? Сматрам да је ово питање политичких одлука и политичких „одмјеравања снага“, те да су одборници СДС-а били одговорни и једнаки према свима. Подржали смо и све тачке које су усвојене на сједници, односно, на пар њих смо били уздржани и сматрам да је то начин да се манифестује одговорност, добра воља, јер смо ми, прије свега, одговорни народу, а не једни другима“, рекла је Тодоровићева. Говоррећи о повећању цијена одвоза смећа, она је истакла “да се о том питању треба још разговарати, јер је народу превише разних намета”. Шеф Клуба одборника СНСД Златан Лазаревић, рекао је да су три пута одржали састанке како би анализирао сваку тачку дневног реда, а након тога све то усагласио са Коалицијом „Договор за Бијељину“.
-Прво смо били става да све тачке, гдје не буде присутан предлагач, скинемо са дневног реда. Међутим, било је тачака које не могу да чекају. Што се тиче рада „Комуналца“ и њиховог приједлога да се повећају цијене одвоза смећа, Скупштина је у претходном периоду све учинила да им олакша рад, али нисмо спремни да се то раде преко леђа грађана, а очигледно да нису били спремни ни одборници СДС и ПДП који су били уздржани“, истакао је Лазаревић. Он се осврнуо и на Комисију за избор и именовања, чији је предсјендик, да је на састанку било присутно пет од седам чланова Комисије, те да је само један члан био за, док су два гласа била против и два уздржана, за избор замјеника градоначелника.


​-Комисији је била достављена биографија од пола странице. Није наведено о чему се тачно та особа издваја бар од својих колега, шта је урадила у животу да би нама гаранторало да би то постигла и на овој функцији. Уз то нико није дошао да то образложи. Не улазим у расправу о госпођи која је предложена и сам приступ је добио негативну оцјену”, рекао је Лазаревић.