ОБИЉЕЖЕНО 25 ГОДИНА ОД ЗЛОЧИНА НАД СРБИМА У МЕЗГРАЈИ :: Semberija INFO ::

 

ОБИЉЕЖЕНО 25 ГОДИНА ОД ЗЛОЧИНА НАД СРБИМА У МЕЗГРАЈИ


У Мезграји, код Угљевика,  обиљежено је 25 година од одбране овог мјеста од припадника такозване Армије БиХ који су у овој мјесној заједници убили три српска цивила и два војника.

Служен је  парастос и одата  почаст испред спомен-обиљежја погинулим борцима Мезграје.



Начелник општине Угљевик Василије Перић истакао је да се данас одаје пошта оним који су дали животе у протеклом рату.

"Наша дужност и обавеза је да изразимо поштовање и према потомцима погинулих бораца, њиховом очевима, мајкама, дјеци, супругама. Наша дужност и обавеза да не заборавимо погинуле борце који су животе дали за одбрану Републике Српске", рекао је Перић.

Перић је нагласио да је обавеза свих очување  Републике Српске и српског народа.

Предсједник Борачке организације Угљевика Јован Маринковић рекао је да је у овом мјесту на данашњи дан 1994. године извршен злочин.

"Напад је извршен тако што су припадници такозване Армије БиХ упали у село и палили српске куће, те уништавали све пред собом. Овај злочин заборавити не можемо никада. Док постојимо ми ћемо се присјећати њихове жртве и помогати да се обиљежава овај дан и сјећање на оне који су одбранили Републику Српску", навео је Маринковић.

Мјештанин Митар Нешковић рекао је да је током рата Мезграја била на првој борбеној линији према муслиманском упоришту Теочаку.

Нешковић је напоменуо да је данас у акцији даривања крви прикупљена 54 дозе ове драгоцјене течности. 

Он је додао да у Мезграји живи 74 домаћинства.