БИЈЕЉИНА: Потписани уговори о додјели средстава за финансирање пројеката удружења грађана :: Semberija INFO ::

 

БИЈЕЉИНА: Потписани уговори о додјели средстава за финансирање пројеката удружења грађана


Градска управа Града Бијељина - Потписани уговори о додјели средстава за финансирање пројеката удружења грађана.



Данас су у згради Градске управе Града Бијељина потписани  уговори између градоначелника Бијељине Љубише Петровића и представника удуржења грађана о додјели средстава за финансирање пројеката удружења грађана.
Градоначелник Бијељине Љубиша Петровић је истакао да је данас потписано 59 уговора за 59 пројектних активности, а укупан буџетски оквир за пројектне активности износи 173.000 конвертибилне марке и већи је од прошлогодишњег који је износио око 80.000 конвертибилних марака.



- Град Бијељина служи као позитиван примјер јер има преко 80 регистрованих удружења и јако смо поносни на њихов рад. Распон финансијских средстава у уговорима износи од 1.000 до 7.000 конвертибилних марака. Уговори који су потписани са удружењима односе се на рад у областима екологије, културе, спорта, његовању традиције и обичаја националних мањина, омладинске политике и хуманитарног рада. Веома је важно да постоји велики број удружења која својим посвећеним и истрајним радом, упорношћу доприносе да се што већи број наших суграђана укључе у значајне пројектне активности које са собом носе оваква удружења“, нагласио је Петровић.

Сандра Милошевић, предсједница Удружења „Диабета“ Бијељина, овом приликом се захвалила градоначелнику Бијељини, Градској управи Града Бијељина, као и Одјељењу за друштвене дјелатности који су препознали значај њиховог пројекта на тему „Помозимо старим, омладини, цјелокупном становништву града Бијељина! Спријечимо дијабетес!“.



- Ми знамо да је дијабетес у сталном порасту, нарочити типа 2, а велики је проблем што се он сада јавља код дјеце и адолесцената због нездравог стила живота, односно, гојазности. Сваки други становник на свијету са собом носи симптоме, а да их не препознаје, а у 50 % случајева ми болест дијабетес типа 2 откривамо када већ постоји хронично обољење, хипертензија, кардиоваскуларне болести и због тога стално апелујемо на превентивне прегледе. Циљ нашег пројекта, на првом мјесту је да ми на терену, мјесним заједницама, руралном подручју, амбулантама гдје год  нас позову радимо превентивне прегледе бесплатно. Ми смо у току нашег постојања, од 2019. године до данас имали преко 8.500 превентивних прегледа на терену, а 25% прегледаних имало је повишене вриједности шећера у крви. Морамо радити на превенцији, али и истовремено на едукацији. Наш циљ је да едукацијама, предавањима и радионицама  људи промјене стил живота, јер уколико би промијенили исхрану и водили се здравим навикама у 80% случајева смањили би гојазност, а самим тим и све ове незаразне болести, дијабитес, хипертензију и кардиоваскуларне болести. Такође, наш циљ је да одемо у што више кућних посјета нашим старим и немоћним“, казала је Милошевићева и овом приликом пручила свима  да их позову уколико имају некога старог и немоћног, јер су како она каже они ту 365 дана у години за њих.

Ненад Јовановић, испред станице Горске службе спасавања, захвалио се Градској управи Града Бијељина, Одјељењу за друштвене дјелатности, као и градоначелнику Љубиши Петровићу који су препознали њихов рад као и за одобрење њиховог пројекта, те да ће у наредном периоду дати све од себе да оправдају очекивања.



- Ми смо релативно млада организација која дјелује на простору града Бијељина, али за кратко вријеме смо успјели да остваримо запажене резултате у нашем раду. Нама је најбитније да пролазимо редовне обуке и едукације како бисмо били у служби грађана и нашег града, као и РС и осталих земаља. Били смо свједоци да нам је Град Бијељина у протеклом периоду помогао да наши спасиоци оду у Републику Турску након катастрофалног земљотреса. Такође, имамо потписан споразум о сарадњи са Градом Бијељина, гдје нам Цивилна заштита Града Бијељина уступа материјално-техничка средства, а ми на располагање стављамо своје људство у случају било какве ванредне ситуације или елементарне непогоде“, рекао је Јовановић.

Данијел Штефек, предсједник Удружења Словака Семберије „Јурај Јаношик“ Бијељина, изразио је захвалност због подржаног пројекта и истакао да су Словаци поред Ромске националне мањине, мањина која је настањена на подручју града Бијељина.



- Удружење је ове године конкурисало по први пут за пројекат стицање статуса удружења од јавног интереса и сматрамо да с обзиром да смо једино удружење у БиХ које окупља Словаке, треба да уживамо тај статус. Надамо се да ћемо проћи и на том конкурсу и самим тим имаћемо и већа средства у буџету. Откако је основано 2006. године, удружење пуним капацитетом  ради на промоцији и очувању културе, језика и традиције Словака, који су се овдје населили прије 130 година. У Семберији тренутно живи и ради трећа генерација Словака. Очување језика, културе и традиције Словака је веома значајно, јер се асимилацијом језик доста изгубио, а самим тим и обичаји. Драго нам је што су Градска управа и Министарство просвјете и културе РС у претходном периоду подржали пројекат „Словачки језик у срцу и на уснама“. Такође, ове године имамо планиран велики број активности од стране удружења, а у плану имамо и посјету нашој матици Словачкој“, рекао је Штефек.
 
 
Семберија инфо - С. Ристановић