Градска борачка организација Бијељина: Још су живе успомене на погинуле српске борце на Бањ брду :: Semberija INFO ::

 

Градска борачка организација Бијељина: Још су живе успомене на погинуле српске борце на Бањ брду


На Градском гробљу Пучиле, сутра, с почетком у 12 сати, као и поподневном Академијом у 18 сати, биће обиљежено тридесет година од страдања тридесет и три српска борца на Бањ брду, на Мајевици, изјавио је Миодраг Стевановић, предсједник Градске борачке организације на конференцији за штампу у просторијама Градске борачке организације, подсјетивши да су јаке муслиманске снаге 21. априла 1993. године напале српске положаје на Бањ брду.

„На положајима су били припадници Друге  мајевичке бригаде. О тежини те битке довољно говори податак о страдању 33 српска борца у једном дану. Циљ непријатеља је био да освоји Бањ брдо, да стигне до Угљевика и да угрози Семберију и већи дио територије Републике Српске. Никада не смијемо заборавити жртву коју су наши погинули борци дали за Републику Српску. У славу и част 33 погинула борца на Бањ брду, у славу и част 253 погинула српска борца са подручја Тузле, који су страдали у борбама на Мајевици, ми смо на гробљу у Пучилама подигли споменик који представља вјечну успомену на наше погинуле дугове“, изјавио је Стевановић.

Јовица Марковић, пензионисани пуковник Војске Републике Српске, ратни начелник штаба Друге мајевичке бригаде, сјећајући се тог историјског догађаја, нагласио је да је битка на Бањ брду одлучивала о останку и опстанку ратних јединица ВРС на мајевичком ратишту, али и о судбини српског народа на Мајевици.
„Непријатељ је тада, у садејству с јединицама из Теочака и Сапне, напао команду Батаљона, вод минобацача и позадинске јединице. Успјели смо консолидовати фронт, добили смо и појачање бораца Прве мајевичке бригаде, и након цјелодневне борбе вратили смо положаје. Тога дана погинуло је 33 борца, док их је 32 теже рањено, а десет бораца је заробљено. То је највећа битка на Мајевици, вођена један дан. Она је одлучивала о опстанку српског становништва на својим вијековним огњиштима на Мајевици“, нагласио је Марковић.

Драган Мркајић, командир Прве чете Првог пјешадијског батаљона Друге мајевичке бригаде подсјетио је да су непријатељске јединице бијес искалиле на рањеним и заробљеним борцима, масакрирајући њихова тијела.
 „По мојим сазнањима, нико до сада није одговарао за злочин масакрирања над заробљеним српским борцима који су тада поведени према Теочаку“, нагласио је Мркајић, истакавши да је, по његовом сазнању, само један случај до сада процесуиран.


Данијела Панић, кћерка једног од погинулих српских бораца на Бањ брду, изјавила је да ће сутра, у 18 часова, бити организована и пригодна академија за коју су дјеца погинулих бораца припремила пригодан програм о томе како су дјеца погинулих бораца преживљавала те судбоносне тренутке и какве су емоције носили у себи у вријеме страдања њихових очева, али и касније, у протеклих тридесет година.

„ Мој отац је тада имао 35 година, ја сам имала седам година, а моја сестра је тада имала десет мјесеци. Само се сјећам дана када није дошао кући. Из године у годину оживљавамо сјећања и причамо о њима. Мој отац је погинуо на други дан Васкрса и сваке године, чак и на тај најрадоснији празник, осјетимо тугу и жал за њим. Успомене су живе и живјеће у нама до краја живота“, изјавила је Данијела Панић.


Семберија Инфо