Егзотично воће и поврће у Семберији :: Semberija INFO ::

 

Егзотично воће и поврће у Семберији


Банане, мандарине, кикирики, јужноамерички кромпир и друго егзотично поврће и воће посљедњих година све се чешће среће на газдинствима широм наше земље. Промјена климе и глобално загријавање утицали су на то да у нашем поднебљу успијевају врсте из других крајева свијета.

Умјесто винове лозе, хлад домаћинима у срцу Семберије током љета прави, ни мање ни више него киви. Све више егзотичног воћа успјева у Семберији. Поред кивија, сибирског лимуна и мандарина, Шукрија Хусеидић из Бијељине прошле године јео је и прве плодове са дрвета банане коју је, као украс, прије пет година засадио у дворишту.

ШУКРИЈА ХУСЕИДИЋ

"Прошле године први пут након пет година она је родила, ова најстарија, ове још нису, ове године требале би и оне. Нема неког посла великог око ње. Бацити ђубрета и ја узмем мало уреје и треба заливати 70 литара недељно“

Успјешно узгајање егзотичног воћа у највећој житници Босне и Херцеговине Шукрија објашњава промјеном климе.

ШУКРИЈА ХУСЕИДИЋ

"Исти су услови, само што зими треба заштитити од мраза и нема ништа."

Истог става је и Ђорђе Вакчић, који је прошле године међу бројне културе које узгаја додао и јужноамерички кромпир – батат.

ЂОРЂЕ ВАКЧИЋ

Пар година сам мало пратио, изучавао како и штај е све то, али прошле године сам успио саднице да набавим и више сам него задовољан. Морамо да се навикавамо да је то тако и морамо се прилагођавати производњи прошла су времена кад су постојала правила кад се ради шта се ради. Без проблема киви успјева, банана успјева“

Иако је многима узгој егзотичног поврћа и воћа у Семберији куриозитет који мами осмјех, еколози кажу да то није добар показатељ.

СНЕЖАНА ЈАГОДИЋ ВУЈИЋ, еколог

Од глобалног загријавања дошли смо до тога да смо добили поремећена годишња доба, да једноставно не може више да се прати, као раније пољопривредници што су пратили на основу кретања облака знали су кад треба шта, а сад је тако. Имамо топлије зиме“

Промјена климе је донијела нове сорте, али је узела данак од аутохтоних, којима је због нестабилних услова причињена велика штета, што се најбоље види по смањењу приноса.


БХРТ/Ивана Трбић