Основни суд у Бијељини: Потписан протокол о сарадњи са Правним факултетима :: Semberija INFO ::

 

Основни суд у Бијељини: Потписан протокол о сарадњи са Правним факултетима


Основни суд у Бијељни, потписао је данас Протокол о сарадњи са Правним факултетом Универзитета у Источном Сарајеву и Правним факултетом Универзитета Синергија из Бијељине.Овим Протоколом детаљно је  дефинисана међусобна сарадња у циљу реализације различитих облика практичне наставе за студенте ових образовних  институција.



-По смјерницама Високог  судског и тужилачког вијећа Босне и Херцеговине о дугорочној сарадњи између правосуђа и Правних факултета, добили смо упуство да у оквиру тога потпишемо уговоре о сарадњи са Правним факултетима на нивоу наше регије, а то су Правни факултет Универзитета у Источном Сарајеву и Правни факултет Универзитета Синергија из Бијељине. Ми смо и у претходном периоду већ имали потписане такве уговоре и јако смо добро сарађивали али потписивањем ових нових уговора, наша ће се сарадња проширити на пружање праксе студентима, давање стручног мишљења и организовање предавања”рекао је Аид Ханушић, предсједник Основног суда у Бијељини

Ханушић се овом приликом осврнуо и на резултате Суда у протеклој години, истучући да је прошла година била једна од најуспјешнијих у пословању Основног суда у Бијељини.



-Прошле године смо ријешили 25.630 предмета, а запримили 20.360 предмета. Поносни смо на просјечно трајање рјешавања предмета. Статистички гледано, трајање рјешавања предмета од пријема па до краја на нивоу Суда, у просјеку је 115 дана што је по нама добар резултат. У овој години, до сада, тај период је додатно мањен на 100 дана и надамо се да ће се тај тренд наставити и даље. Што се тиче плана рјешавања старих предмета, гдје смо обавезни да радимо око 70% на нивоу године, ми смо прошле године имали око 94% рјешених старих предмета. Прошла година је заиста била једна од успјешнијих у пословању Основног суда у Бијељини. Осим тих статистичких података, Суд је имао доста активности које нису везане само за рјешавање предмета, тако да смо ми донијели и усвојили стратешки план којим смо планирали пословање овог Суда од 2022. године до 2024. године. Видјели смо своје предности, анализирали стање Суда и трудимо се да уносимо побољшања. Један од наших стратешких циљева је и сарадња са медијима. Усвојен је план интегритета на нивоу рада Суда што је веома значајно с обзиром на све предрасуде и стереотипе који важе за судове, па и за овај Суд. Прегледали смо све, идентификовали ризике који постоје за овај Суд. То је жива материја којој ћемо да се прилагођавамо како би Суд добио што бољи имиџ у јавности и како бисмо ми што непристрасније и независније рјешавали предмете“, нагласио је Ханушић.

(Семберија инфо)