ЗВОРНИК И БРАТУНАЦ ДАЛИ ПОДРШКУ ИНТЕРАГРУ 2023 :: Semberija INFO ::

 

ЗВОРНИК И БРАТУНАЦ ДАЛИ ПОДРШКУ ИНТЕРАГРУ 2023



Да пољопривреда треба да буде стуб привреде у источном дијелу Републике Српске, а сајамске манифестације попут Међународног сајма пољопривреде, лова и риболова ИНТЕРАГРО покретач ове гране привреде, говори и посјета представника А.Д.“ Град “ Бијељина граду Зворник, општинама Братунац и Милићи.

Заједнички је констатовано да је пољопривреда у последња два вијека прошла је кроз два карактеристична периода – од аграрне пренасељености до деаграризације, која је почела после Другог светског рата и која још траје. Почетком деведесетих година прошлог вијека пољопривреда је ушла у фазу транзиције, што је подразумјевало приватизацију и, истовремено, углавном одсуство адекватних мјера развојне аграрне политике. Данашње стање пољопривреде на овим просторима, њени потенцијали и ограничења, и даље показују исти тренд – да се у пољопривреду мање улаже него што је њој неопходно и да се, сходно томе,од ње добија мање него што је то могуће. Природни потенцијали се недовољно користе, а и даље је присутна убрзана деаграризација, висок ниво сенилизације активног пољопривредног становништва и низак ниво специјализације у производњи газдинстава, као и изразито низак ниво мотивисаности запослених, због ниских просјечних зарада. Опремљеност савременим машинама није на потребном нивоу, доминантно је учешће индивидуалних пољопривредних газдинстава, а изражена је уситњеност посједа, међу којима доминирају газдинства до три хектара. Управо из тих разлога, манифестације попут ИНТЕРАГРА су јако битне за ову привредну грану са висе аспеката. Надлежне државне и локалне институције да представе своје програме и дају подршку развоју аграра, привредни субјекти да представе свје идеје и достигнућа, а крајњи корисници да дођу до нових сазнања које ће примјенити у својој производњи, истакнуто је на састанку на коме су осим представника А.Д.” Град ” Бијељина присуствовали Љиљана Тољ, начелник за пољопривреду и друштвене дјелатности у Градској управи Града Зворник и Дарко Стевановић, градски менаџер.  Сходно томе, Град Зворник даје пуну подршку организацији сајма ИНТЕРАГРО на коме ће се и сам представити.



Начелник општине Братунац Лазар Продановић прво се осврнуо на чињеницу да се од укупног броја домаћинстава у општини Братунац око 45% домаћинстава бави пољопривредном производњом, а што је чини изразито пољопривредном општином. Пољопривредно земљиште, као основно и највеће природно богатство општине Братунац, захвалан је стратешки ресурс за одабир правца развоја који даје резултате уз скромна инвестициона улагања. Клима, надморска висинаи хидропотенцијал, удружени с традицијом подручја у пољопривредној производњи, представљају основне факторе будућег развоја пољопривреде, утолико прије што је здрава органска храна, каква се овдје производи, све више на цијени и све више тражена. Општина Братунац ће узети учешће на сајму ИНТЕРАГРО, гдје ће им циљ осим упознавања са најновијим достигнућима бити и представљање своје сајамске манифестације “Дани малине”, истакнуто је из кабинета начелника општине, гдје су још били шеф кабинета Драшко Стевановић и стручни сарадник за пољопривреду Александар Стевић.


 
Начелник општине Милићи Марко Савић изразио је задовољство посјетом представника ИНТЕРАГРО, наводећи да је таква сајамска манифестација од посебног значаја за Републику Српску и Босну и Херцеговину. Као представник једне од развијенијих опшина у источном дијелу Републике Српске, навео је да је стратешко опредјељење у развоју пољопривреде на подручју општине Милићи унапређење воћарства и производње млијека и меса. Формирана су и три удружења пољопривредних произвођача: Удружење пчелара “Матица” Удружење пчелара “Нектар” и Удружење пољопривредника “Агрос” и од посебног значаја би било када би се они представили на сајму у Бијељини.

Међународни сајам пољопривреде, лова и риболова ИНТЕРАГРО 2023 одржава се у периоду од 20 до 22.09.2023. године у Бијељини.

А.Д.“ Град “ Бијељина