СКУД „СЕМБЕРИЈА“ ОБИЉЕЖИЛО ЛАЗАРИЦУ :: Semberija INFO ::

 

СКУД „СЕМБЕРИЈА“ ОБИЉЕЖИЛО ЛАЗАРИЦУ


Дјечији ансамбл Српског културно-умјетничког друштва  „Семберија“ из Бијељине обиљежио  је  данас  празник Лазареву суботу традиционалном прољетном игром “Лазарице”. Програм обиљежавања је почео у цркви Светог Ђорђа, настављен испред Народне библиотеке „Филип Вишњић“ а завршен на платоу испред зграде Градске управе Града Бијељина.



-На нашу радост и на радост свих наших суграђана ево још једне године, у дугом низу година како упражњавамо обичај лазаревања односно учешћа Лазарица у предваскршњим активностима. Стари је обичај да на данашњи дан дјевојчице и дјевојке од раних јутарњих сати обилазе домаћинства, да играју и пјевају, да благосиљају домаћина и призивају родну годину. Данас је овдје око 70 дјеце из нашег ансамбла“, изјавила је Бранка Савчић, директорица СКУД „Семберија“ напоменувши да су Лазарице симбол доласка прољећа и да данас, још једном оживљени обичаји представљају увертиру пред скоре васкршње обичаје.


 
Градска управа Града Бијељина је била централно мјесто данашњег окупљања.
Сви учесници наступа пожељели су суграђанима благостање и срећу уочи предстојећег Васкрса.


 
-Данас смо се окупили да у добром расположењу дочекамо наше лазарице, да заједно прославимо Лазареву суботу и да у једној веселој атмосфери покажемо, заједно са нашим најмлађима колико среће и радости овај празник доноси. Лазарице су вијесници прољећа али и скорог доласка највећег хришћанског празника Васкрса. Срећни смо што је данас тако много дјеце са нама “, рекао је Радослав Остојић, савјетник градоначелника Бијељине.
 





Семберија инфо