ЛОПАРЕ: НАЧЕЛНИК САВИЋ УЧЕСТВОВАО НА САСТАКУ У БЕЧУ :: Semberija INFO ::

 

ЛОПАРЕ: НАЧЕЛНИК САВИЋ УЧЕСТВОВАО НА САСТАКУ У БЕЧУ


На састанку у Бечу имао сам прилику да заједно са начелником Теочака Таибом Муминовићем учествујем у раду конференције ОЕБС-а на тему Мајевице и сарадње наших 5 општина (Угљевик, Сапна, Теочак, Челић и Лопаре), коју је подржала Мисија ОЕБС-а у БиХ и канцеларија у Тузли.

Било је ријечи о постигнутим резултатима до сада, као и плановима за наредни период када је у питању ова специфична сарадња преко ентитетске линије.

Велики дио посла је урађен на пољу деминирања захваљујући Влади Њемачке која је издвојила 9 милиона евра и посао око деминирања, који је у току, ће бити завршен до краја 2024.године.

Такође, на пољу заштите животне средине у току је израда Акционих планова у свакој општини и ти планови ће ускоро бити усвојени и сигурно је да ћемо на прави начин и успјешно ријешити питање управљања отпадом.

И као треће је питање туризма, за који већ имамо уз помоћ ОЕБС-а припремљен план, по коме ће бити реализована изградња кампова, стаза и излетишта и других садржаја.

До сада захваљујући овој сарадњи имамо уређену и обиљежену бициклистичку стазу која пролази кроз свих 5 општина, снимљен докумнтарни филм о Мајевици, као и заједнички наступ на регионалном сајму туризма у Београду.

У нашој општини ће се још уредити и Мајевичка кућа, завршити доградња још једног објекта за дјечији вртић укупне вриједности 250 000 КМ, као и уређење излетишта код Сумпорне воде за шта ће бити издвојено од стране ЕУ око 20 000КМ.

Такође, кандидовано је још неколико пројеката који ће бити од велике користи за нашу општину. Велико ми је задовољство што се на овој конференцији у Хофбургу у Бечу говорило о Мајевици и о нашој општини Лопаре.

Дугујемо огромну захвалност Мисији ОЕБС-а, амбасадору Агелеру и одличном тиму из канцеларије ОЕБС-а у Тузли. Хвала домаћинима, представницима ОЕБС-а Сјеверне Македоније која је предсједавајућа за 2023.годину.