ДДДК “Рудар” Угљевик организовао велику акцију даривања крви – Угљевичани окупили 35 друштава из Српске и региона :: Semberija INFO ::

 

ДДДК “Рудар” Угљевик организовао велику акцију даривања крви – Угљевичани окупили 35 друштава из Српске и региона


Акција добровољног давања крви окупила је данас у Угљевику више стотина добровољних давалаца из 35 друштава из Републике Српске, Србије и Црне Горе.

Организатор данашње традиционалне акције је Друштво добровољних даваоца крви (ДДДК) “Рудар” из Угљевика који су познати широм региона као једно од најмасовнијих и најорганизованијих друштава.

“Очекујемо да ћемо данас прикупити између 150 и 200 доза драгоцјене течности. Иначе, поред ове мартовске, наше друштво у току године организује још једну велику акцију давања крви у октобру. Организујемо и четири мање акције у периоду између марта и октобра, чиме практично покривамо цијелу годину и тиме су Трансфузија и бијељинска регија подмирени са довољним дозама крви”, рекао је Зоран Миловић, предсједник ДДДК “Рудар” Угљевик.

Подршку данашњој акцији пружила је и управа Рудника и Термоелектране Угљевик. Извршни директор РиТе Угљевик Драгиша Видаковић, истакао је да ће ово предузеће наставити да подржава и помаже ДДДК “Рудар” које је понос овог краја.



“Овом приликом стварно желим да им се захвалим као грађанин Угљевика, што на најбољи начин презентују нашу општину, али и наш Рудник и Термоелектрану јер ту је највећи број чланова и сама идеја о оснивању друштва је потекла управо са РиТе Угљевик. Као друштвено одговорно предузеће максимално подржавамо ово друштво и организацију оваквих акција, и финансијски и инфраструктурно, и на све друге начине и то ћемо наставити да радимо и у будућности, не само када је ријеч о угљевичком друштву, него и осталим друштвима добровољних давалаца у цијелој регији”, рекао је Видаковић. 

Специјалиста трансфузиолог, Драгана Војиновић из Службе за трансфузијску медицину Бијељина рекла је да је ДДДК “Рудар” једно од највећих удружења добровољих даваоца крви у Српској, те подсјетила да су управо у Угљевику забиљежене рекордне акције прикупљања ове драгоцјене течности.

“Ове акције су нам од великог значаја јер стварамо залихе крви довољне не само за нашу службу него и за цијелу Републику Српску. Један дио залиха данашњих узетих доза иде за Бањалуку, јер се велики број наших пацијената упућује тамо на лијечење”, рекла је Др Војиновић.

ДДДК “Рудар” броји више од 1.250 чланова, а годишње, у десетак акција, прикупи око 2.000 боца крви. Овогодишњој акцији одазвао се и значајан број младих који су први пут даровали драгоцјену течност.