ЧЕДО ТОШКОВИЋ (1934-1992) - Напредни земљорадник и велики спортски активиста :: Semberija INFO ::

 

ЧЕДО ТОШКОВИЋ (1934-1992) - Напредни земљорадник и велики спортски активиста


Чедо Илије Тошковића био посебна личност у Дворовима у смислу друштвено - политичког и спортског рада, као и земљорадње.

Чедо је био напредни земљорадник који је поред тога био и политички и спортски активиста. Његова ријеч је увијек имала тежину и посједовао је ауторитет и поштовање својих суградјана. Учесник је свих дешавања у Мјесној заједници Дворови и Фудбалском клубу ,,Пролетер“ Дворови.

Фудбал није играо активно, јер је био рањаван у десну ногу и фудбалом се није могао бавити, али му то није сметало да буде активан у раду и организацији историје ФК ,,Пролетер“ Дворови. Готово непрестално је био члан управе клуба, а понекад и предсједник. Са успјехом је рјешавао проблеме, ауторитетом обезбједјивао потребна средства. Један од заслужних је за прављење фудбалског игралишта на садашњем мјесту, реконструкцији  травнатог терена и непосредни учесник организовања  клуба на ниво пласмана у 3. Лигу СФРЈ, учесник у организацији робно- новчаних томбола и др.

Када је дошло вријеме да је било доста омладине која је играла фудбал, а није било мјеста за све у постојећем клубу, са својим комшијама Дјеловљанима, Тошковић оснива ФК ,,Напредак“ Дијелови који и данас постоји. Добровољно се одриче дијела свог земљишта у комесацији и са другим актерима прави фудбалско игралиште у Дијеловима које се налази у склопу Дома културе у центру села. Његови синови Драган и Бранислав су започели да играју фудбал у омладинским селекцијама ,,Пролетера’’, а потом у ,,Напредку’’ гдје су завршили своје каријере. Бранислав је, нажалост, погинуо 1994. године у Отаџбинском рату.

За стварање историје ФК ,,Пролетер“ Дворови Чедо Тошковић је од 1979. године носилац „Сребрне плакете’’ ФК ,,Пролетер“ из Дворова.

И ово је из архива овог клуба забиљежио Владан Симеуновић.