Ђурђевић поручио да су оптужбе неосноване :: Semberija INFO ::

 

Ђурђевић поручио да су оптужбе неосноване


Испред зграде Градске управе Града Бијељина, медијима се данас обратио Александар Ђурђевић предсједник Скупштине града Бијељина поводом информација да је Љубиша Петровић, градоначелник Бијељине, поднио кривичне пријаве против њега и Дејана Благојевића, секретара Скупштине града Бијељина.

-Градоначелник је у току ове седмице покушао да одузме печат Скупштини града Бијељина у чему смо га спријечили секретар Скупштине Дејан Благојевић и ја и то је једини разлог зашто је ова кривична пријава поднесена. Скупштински печат је важан из разлога што је Чланом 2 тачка 3 Правилника о начину провођења опозива градоначелника града предвиђено да комисија за опозив у свом раду користи печат Скупштине града, јер се ради о ад хок комисији коју је формирала Скупштина града. Значи сва акта комисије, гласачки листићи и све остало у раду комисије мора бити печатирано печатом Скупштине града како је наведено овим правилником. Ово је још један доказ да градоначелник не преза апсолутно ни од чега да спријечи да дође до изражавања воље народа“, истакао је Ђурђевић.

-Када је у питању формално правни дио, оно што је сигурно, у радњама предсједника Скупштине и секретара апсолуно нема елемената бића кривичних дјела које се наводе. Одредбе о располагању печатима су децидно нормиране Законом о печатима органа и институција Републике Српске, гдје је јасно наведено да је руководилац органа или институције надлежан да се стара о печату  и његовој употреби. С друге стране, Законом о локалној самоуправи члановима 36. и 43. одређено је да је Скупштина града орган јединице локалне самоуправе те да предсједник Скупштине града представља и заступа Скупштину, односно руководилац органа или институције овлаштен је да располаже печатом. Дакле, да би постојало кривично дјело, поступање мора бити противправно, значи да ово поступање нема упориште у закону, што овдје није случај, што се види из законских норми. Такође, нема ни радње кривичног дјела, јер апосолутно ни једна радња коју је провео предсједник или секретар Скупштине није противправна радња. Нико није прибавио неко туђе право, него је Скупштина града задржала право које постоји, а које је неко други покушао узети“, закључио је Александар Ђурђевић, предсједник Скупштине града Бијељина.

(Семберија инфо)