Нерадна недјеља као политички аргумент у кампањи опозива :: Semberija INFO ::

 

Нерадна недјеља као политички аргумент у кампањи опозива


Одлука о нерадној недјељи један је од важнијих аргумената у кампањи за опозив градоначелника Бијељине Љубише Петровића.

Партије окупљење око Платформе “Покренимо Бијељину” подсјећају да је само захваљујући њиховим гласовима усвојена одлука о нерадној недјељи и да ће остати на снази до даљњег, док Петровићеви поборници шаљу поруке како ће нерадна недјеља бити укинута, ако он не остане у фотељи.

Привредници са треће стране упозоравају да купци из Бијељине и околине, заједно са грађанима Србије који су раније викендом долазили у трговине у Семберији, сада иду у тржне центре у Угљевику, Брчком, Орашју или Тузли и тамо праве промет.

Привредна друштва на подручју Семберије истичу и да су, прије укидања рада трговина недјељом, посјете купаца биле веће за 30% у односу на радне дане, док је посјета угоститељским објектима била боља и за 40%. Током 2022. године забиљежено је умањење промета од 12% као и смањење броја запослених или броја радних сати за око 10%.

Само један тржни центар на подручју Бијељине, пријавио је како је током прошле године остварио мањи промет за скоро миллион марака. Са друге стране су коментари дијела грађана који сматрају да је одлука о нерадној недјељи добра и да радници у тржним центрима имају право на нерадни дан, иако то, кажу привредници, уопште није спорно, јер је то право регулисано законом који предвиђа четрдесеточасовну радну недјељу и слободан дан.

Подручна привредна комора Бијељина је у својој званичној Иницијативу за укидање недјеље као обавезног нерадног дана у трговинама навела и апсурд да радници у апотекама у тржним центрима и даље могу долазити на посао иако центри не раде, као и да радници на пумпама раде обавезно недјељом, али не смију продавати друге артикле. За Комору би као прихватљиво рјешење било и проглашење недјеље као нерадног дана на подручју цијеле БиХ, како би се обезбиједило да сви привредници буду у равноправном положају.

Одлуку о нерадној недјељи градоначелник Бијелљине, користи као један од кључних аргуменета у борби за свој опозив оптужујући другу страну да ће је укинути.

Коалиција окупљена око платформе ,,Покренимо Бијељину”, која заговара Петровићев опозив тврди да одлуку неће дирати, да ће поштовати вољу грађана о нерадној недјељи и поручује да је за Петровића сваки дан у протекле двије године био нерадни, а не само недјеља.