ГОРАН ЈАЊИЋ: ЈОШ НИСУ ОПЕРАТИВНА СРЕДСТВА ЗА СПОРТ :: Semberija INFO ::

 

ГОРАН ЈАЊИЋ: ЈОШ НИСУ ОПЕРАТИВНА СРЕДСТВА ЗА СПОРТ


Горан Јањић, одборник СНСД-а у Скупштини Града Бијељина и члан скупштинког Савјета за спорт, одржао је данас конференцију за медије на којој је јавности приближио проблеме које у свом раду има ово скупштинско тијело.

-Календарски гледано, на прагу смо прољећа. Међутим, неизвјесно је када ће доћи прољеће за спортске клубове који дјелују  на подручју града. Чињеница је да већина спортских колектива у нашем граду значајно зависи од финансијских средстава које добијају из буџета Града Бијељина. Међутим, када је у питању ова финансијска подршка на сцени постоји једна контрадикторност. Свједоци смо да је у протекле двије и по године буџет за спорт повећан за скоро пола милиона конвертибилних марака. У овој, 2023. години та ставка износи 1,4 милиона КМ. Са друге стране имамо извршиоца буџета, градоначелника Љубишу Петровића који је током претходне двије године својим понашањем максимално отежавао рјешавање овог питања на један системски начин. Данас је други март, почео је трећи мјесец календарске године а спортски колективи у нашем граду су још увијек далеко од финансијске подршке из буџета Града Бијељина. Треба имати на уму да је ово период када је новац у спорту најпотребнији јер су у већини спортова у току припреме док су за неке почела и такмичења.

Буџет Града Бијељина је усвојен средином јануара 2023. године. Када је у питању расподјела средстава за спорт, градоначелник има само једну обавезу а то је да за Скупштину Града припреми један документ којим се одређују проценти по спортовима. Тим документом он утврђује колики дио од 1,4 милиона КМ припада којем спорту. Према Пословнику о раду Скупштине Града Бијељина и закону о локалној самоуправи обавеза и право је скупштинског Савјета за спорт да тако распоређена средства подијели спортским клубовима. Ми смо недавно, 40 дана након усвајања буџета из Кабинета градоначелника добили документ о утврђеним процентима и одмах потом одржали сједницу Савјета за спорт гдје смо, у складу са Правилником о расподјели средстава завршили свој дио посла. Да би напокон подјељена средства постала оперативна неопходно је да се закаже сједница Скупштине Града Бијељина и да са тамо усвоји приједлог Савјета за спорт. Свједоци смо сви да се због недостављања материјала из Градске управе, Скупштина Града Бијељина није одржала, ево тече други мјесец. Због тога стоје многе ствари, између осталих и ова одлука која се најдиректније тиче функционисања спорта у нашем граду. Желим да обавијестим у првом реду спортске раднике а потом и јавност Бијељине, да смо разочарани сталним опструкцијама коју долазе из Кабинета градоначелника а који имају за циљ онемогућавање увођења система и реда у процес финансијске подршке спортским клубовима из буџета Града Бијељина. Међутим, увјерени смо да бољи дани након 19. марта долазе и за ову област“, изјавио је Горан Јањић, члан Савјета за спорт Скупштине Града Бијељина.