Градоначелник не преза од кршења закона :: Semberija INFO ::

 

Градоначелник не преза од кршења закона


На дјелу је потпуна опструкција опозива од стране градоначелника и он не преза ни од кршења низа закона, јер је прекршио више чланова Закона о локалној самоуправи, неколико чланова Изборног закона БиХ и Изборног закона Републике Српске, а имамо поуздане информације да је дошло до озбиљног кршења Закона о буџетском систему Републике Српске, изјавио је на данашњој конференцији за штампу,  којој су присуствовали и представници клубова и политичких странака које чине скупштинску већину у Скупштини града, Александар Ђурђевић, предсједник Скупштине града, истакавши да, уколико се ове информације потврде као тачне, услиједиће подношење низ кривичних пријава за кривична дјела која су кумулативно почињена.

Ђурђевић је подсјетио да је Иницијатива за опозив градоначелника града Бијељина прошла сву неопходну, законом прописану процедуру и да је разматрана на сједници Скупштине града осмог фебруара.

“Ова иницијатива је тада и изгласана, заједно са Комисијом за провођење поступка опозива и Одлуком о покретању поступка опозива, којом су јасно дефинисана финансијска средства која су предвиђена за провођење овог поступка. Нешто раније Скупштина града је усвојила и буџет града за 2023. годину којим су јасно дефинисана и обезбијеђена средства за ову намјену и Одлуку о извршењу буџета за 2023. годину, гдје је прописано да су забрањене једностране реалокације од стране градоначелника, те да свака реалокација средстава мора да прође скупштинску процедуру. С обзиром на то да нисмо имали таквих реалокација, које би добиле сагласност Скупштине, сва она средства која су предвиђена поменутим актима су и даље на располагању.

На дјелу опструкција поступка опозива

Александар Ђурђевић је апострофирао да градоначелник Љубиша Петровић није ни први, а ни посљедњи градоначелник који ради на томе да опструише поступак властитог опозива, али да су сви досадашњи поступци опозива по локалним заједницама проведени и доведени до краја, те да је народна воља, ипак, исказана.
 “Изборни закон РС, члан 45., дао је јасна овлаштења Комисији за провођење референдума, која је неутрална и независна од стране било кога, било да је у питању Скупштина града или градоначелник, који је у овом случају директно заинтересована страна, јер се ради о његовом опозиву. Изборни закон БиХ је, такође, јасно дефинисао да су сви органи, институције и функционери дужни помоћи свим органима који проводе поступак опозива, а у овом случају то је Комисија за провођење поступка опозива, тако да не очекујем да ће бити већих проблема. Јасно су предвиђена овлаштења и процедуре. На сцени имамо то да се градоначелник куне у законитост, а крши законитост, да се куне у вољу народа, а, с друге стране, крши закон да би спријечио исказивање те народне воље. У име свих који су покретачи ове приче, одборника, привредника, јавних и спортских удружења, могу поручити да ће до референдума доћи и да ће доћи до исказивања народне воље. Ми ћемо поштовати вољу народа, ма каква она да буде”, изјавио је Александар Ђурђевић. 

Драго Стајић: Гдје је завршило 70 милиона КМ у протекле двије године?

Коментаришући недавну изјаву градоначелника Петровића, да су бивши градоначелник и бивша Управа града презадужили град, одборник Драго Стајић је изјавио да се тачно зна да је задужење града 51 милион КМ, али да су у том десетогодишњем периоду изграђене 33 основне школе, Центар за културу, да је град постао студентски град, јер је око 11 милиона КМ утрошено у изградњу новог Центра високог образовања.



“Постављам питање, јер сам већ у три мандата одборник, шта се дешавало у протекле двије године с буџетом којим управља градоначелник. За 2021. годину буџет је износио 65 милиона КМ, за 2022. годину 71 милион КМ, што укупно износи 136 милиона КМ. Уколико је за плате потрошено 14 милиона у 2021. и 16 милиона КМ у 2022. години, што износи 30 милиона КМ, а враћено је око осам милиона на име кредита, по разним основама је додјељивано Бањи Дворови, Градској топлани, те се може доћи до цифре од 40 милиона КМ. Питамо се гдје је завршило 70 милиона КМ? Волио бих да градоначелник одведе све нас до тих пројеката у које су уложена нека средства. Поставља се питање, гдје су пројекти, гдје је новац завршио”, изјавио је Стајић.

Семберија Инфо