Полицијска управа Бијељина: Одржано предавање на тему безбједног интернета :: Semberija INFO ::

 

Полицијска управа Бијељина: Одржано предавање на тему безбједног интернета


Поводом обиљежавања Међународног дана безбједности интернета, а са циљем подизања свијести код дјеце и младих о опасности које им пријете употребом интернета припадници Полицијске управе Бијељина данас су одржали едукативно предавање за ученике Основне школе „Вук Караџић“ у Бијељини.

- У склопу пројекта које МУП РС проводи поводом мјесеца дигиталне безбједности обилазимо основне и средње школе како би ученике подучили безбједном понашању на интернету. На првом мјесту, које су то опасности које вребају, на који начин да заштите себе, те каква су то недозвољена понашања која њих могу довести да буду потенцијално санкционисани и наравно да их заштитимо од потенцијалних предатора, педофила и других опасности које вребају у виртуелном свијету. Такође, кроз наша предавања потрудићемо се да их подучимо како безбједно да користе интернет, на који начин да се повезују и које су то безбједне wireless мреже и наравно на који начин своје податке да заштите, како не би били злоупотребљени. Родитељи требају да успоставе контролу над дјецом, наравно да постоји дјечија приватност, али не у тој мјери. За све апликације које дјеца користе, постоје могућности да родитељи испрате, односно да контролишу  шта дјеца могу да гледају и како да их користе“, појаснио је Срећко Панић, помоћник командира Полицијске станице 2 и додао да ће одржати и предавања за родитеље и ученике јер постоји велики број одраслих који су „дигитално неписмени“,  који не знају како се користе рачунари, рачунарски системи, те друштвене мреже.



- На простору регије Бијељина тренутно је најзаступљенија крађа идентитета, а када кажемо крађа идентитета не мислимо само на лица, него и привредних друштава. Најчешће су то преваре гдје неко користи податке од привредних друштава, како би навео грађане да пошаљу своје, најчешће банковне податке како би „повукао“ новац са картице“, истакао је Панић.


Семберија инфо - С. Ристановић