ГРАДАШЧЕВИЋ: Градоначелник Бијељине да формира Комисију ради утврђивања штете у поплављеним подручјима МЗ Јања :: Semberija INFO ::

 

ГРАДАШЧЕВИЋ: Градоначелник Бијељине да формира Комисију ради утврђивања штете у поплављеним подручјима МЗ Јања


Протеклих дана поплављени су били поједини дијелови МЗ Јања код Бијељине, а тим поводом се на свом ФБ налогу огласио потпредсједник Скупштине Града Бијељина и одборник СДА мустафа Градашчевић те његов пост преносимо у цијелости:

Свједоци смо да су протеклих дана поплављени дијелови Јање и Семберије који гравитирају ријеци Дрини. До момента када пишем ове ријечи, вода се добрим дијелом повукла у своје корито с тим да се задржала у старачама, удолинама, њивама, каналима…

Одмах сутра ћу затражити од Градске управе, градоначелника и ресорних одјељења, а посебно Одјељења за пољопривреду да се формирају комисије које ће обићи поплављена подручја и пописати штету која је начињена. А штета није мала. Највећа штета је начињена на пољопривредним културама, пољопривредним објектима, сточној храни. Не треба изоставити и штете на осталим објектима и материјалним добрима.

Данас сам се чуо са неколико пољопривредника који су претрпили штете од високог нивоа Дрине. Код једног од њих, дринска вода је ушла у пластенике у којима је био млади лук, шпинат и салата – пољопривредне културе које су за који дан требале бити пласиране на тржиште.

Код другог је поплављено око три дунума лука на отвореном и пшеница.

Трећи је пак, остао без сточне хране – силаже јер је била неколико дана у води.

Код четвртог је у питају око осам дунума засађених јагодом које су и данас у води, и питање шта ће са њих бити када се вода повуче.

Оваквих примјера је на десетине у Јањи.

Као одборник и потпредсједник Скупштине Града Бијељина тражим и захтијевам од градоначелника Града Бијељина да колико сутра дадне налог и оформи комисије за евидентирање и процјену штета насталих усљед поплаве ријеке Дрине.

Након што се изврши евидентирање и процјена настале штете, тражим и захтјевам исто тако од градоначелника Града Бијељина да, у складу са буџетским могућностима изврши обештећење и помоћ поплављенима.

Надам се да ће градоначелник имати слуха и што прије реаговати по овом захтјеву.


Дешавања у Бијељини