Успјешне три године рада Америчког кутка у Бијељини: Мјесто учења и дружења :: Semberija INFO ::

 

Успјешне три године рада Америчког кутка у Бијељини: Мјесто учења и дружења


Амерички кутак у Бијељини, осмишљен у сарадњи Америчке амбасаде у Сарајеву, Градске управе града Бијељина и Народне библиотеке ,,Филип Вишњић”, прије  нешто више од три године отворио је своја врата свим заинтересованим. Свој рад, Кутак је посветио личном усавршавању младих кроз низ радионица, изложби и презентација, а у разговору за портал ,,Семберија инфо”, Далибор Тодоровић, координатор Америчког кутка у Бијељини, каже да је до сада кроз активности које су организовали прошао велики број младих људи.


 
Прошло је нешто више од три године од како је у Бијељини отворен Амерички кутак. Да ли имате оквирни податак колико је младих до сада учествовало у активностима које су организоване у Кутку?
-Што се тиче посјета Кутку тај број је у периоду до пандемије корона вируса био доста већи. На мјесечном нивоу број посјета Кутку био је између 300 и 400, укључујући учеснике на радионицама и индивидуалне посјете ради учења и подизања литературе. Током пандемије смо организовали само онлајн активности у сарадњи са осталим колегама из БХ кутака. Сада се полако враћамо у старе токове, мада је примјетан пад броја индивидуалних посјета, а то је проблем са којим се сусреће већина оваквих центара. Број учесника радионица се, такође, враћа на период прије пандемије.
 
Један дио радионица организовали сте сами, али било је ту и садржаја које су реализовале омладинске организације користећи ресурсе овог центра?
-Сам кутак је, између осталог, ту и као нека врста подршке омладинским организацијама са подручја града Бијељина. Неке од тих организација се сусрећу са проблемом простора и опреме за организацију различитих радионица и ми им ту излазимо у сусрет, те им, без накнаде, уступамо простор. Наш циљ је да сваку добру идеју и жељу за радом која долази од стране младих, на неки начин потпомогнемо ресурсима којима располажемо.
 
У протеклом периоду, Амерички кутак често је био и  дио културно-образовних дешавања у Бијељини?
-Настојимо да се укључимо у друштвени живот града кроз организацију различитих изложби и учешћем у њима. Оно што бих издвојио је организација изложбе ,,Три живота сарајевске Хагаде” у сарадњи са Музејом Семберије, организација изложбе ,,Филателистички кутак” у сарадњи са Поштама Српске, затим учешће у манифестацијама као што су ,,Ноћ истраживача”, ,,Европска седмица мобилности” и многе друге у сарадњи са Градском управом Града Бијељина, Народном библиотеком ,,Филип Вишњић” и осталим установама са подручја града.
 
У којој мјери је Кутак до сада, успио оправдати своју намјену простора за учење и дружење, али и мјеста гдје млади људи имају прилику исказати своју креативност?
-С обзиром на то да смо најмлађи Кутак у БиХ, те да смо започели свој рад у ,,незгодном” пандемијском периоду за све друштвене центре овог типа, могу слободно рећи да имамо разлога да будемо задовољни. Можда и највећу захвалност дугујемо доброј сарадњи коју имамо са средњим школама, установама и организацијама са подручја Бијељине.
 
Шта би сте од дешавања, која планирате у овој години, издвојили као посебно занимљиво?
-За ову годину планирамо већи број активности који ће бити усмјерене више на средњошколце и студенте. Поред редовних радионица, које се односе на енглески језик, планирамо да наставимо са радионицом фотографије. Ускоро би требало да окончамо избор предавача за наше СТЕМ радионице. На мјесечном нивоу смо планирали тематска предавања и радионице, рецимо за март смо планирали низ радионица које се односе на оснаживање жена у друштву, као и предавање наших дама које се баве ,,типично мушким” професијама. Све оно што радимо, као и начин на који заинтересовани могу да се пријаве за учешће, објављујемо на нашим друштвеним мрежама.


​Семберске новине - Семберија инфо