СТЈЕПАН ТЕРЗИЋ, НАЧЕЛНИК ПОЛИЦИЈСКЕ УПРАВЕ БИЈЕЉИНА :: Semberija INFO ::

 

СТЈЕПАН ТЕРЗИЋ, НАЧЕЛНИК ПОЛИЦИЈСКЕ УПРАВЕ БИЈЕЉИНА


У периоду иза нас предузете су значајне активности у циљу успостављања што ефикаснијег система у борби против свих видова криманала. Ми ћемо предано радити на очувању и унапређењу сигурности свих грађана Републике Српске. Министарство унутрашњих послова улаже напоре у опремање полиције и подмлађивање кадрова, с циљем да држимо корак са свим безбједносним агенцијама у окружењу и свијету’’, рекао је за ,,Семберија инфо’’ Стјепан Терзић, начелник Полицијске управе Бијељина.
 
 
Како оцјењујете стање јавног реда и мира на подручју Полицијске управе Бијељина у овој години?

-Стање јавног реда и мира на подручју Полицијске управе Бијељина у протеклих 10 мјесеци можемо оцијенити као задовољавајуће. Полицијски службеници су, поред редовних активности, у вријеме државних и вјерских празника, проводили појачане мјере и активности кроз више облика превентивног и репресивног дјеловања, што је довело до тога да се свеукупно стање јавног реда и мира на подручју Полицијске управе Бијељина може сматрати задовољавајућим. У прилог томе говоре показатељи да је дошло до смањења броја евидентираних случајева нарушавања јавног реда и мира за 68 или за 15,1% у односу на исти период 2021. године. Такође, у извјештајном периоду евидентиран је укупан број прекршаја нарушавања јавног реда и мира 554, док је у истом периоду претходне године евидентиран 631 прекршај, што је за 77 прекршаја или за око  12 % мање евидентираних прекршаја нарушавања јавног реда и мира.
 
Колика је расвијетљеност кривичних дјела, односно како оцјењујете ефикасност полиције на откривању и расвјетљавању кривичних дјела?

-У периоду иза нас предузете су значајне активности у циљу успостављања што ефикаснијег система у борби против свих видова криманала, а анализирајући све чињенице и резултате рада, стање безбједности на подручју наше Управе можемо оцијенити као задовољавајуће. Коефицијент расвијетљености кривичних дјела је око 87%. Анализирајући структуру кривичних дјела можемо констатовати да је највећи број евидентираних дјела општег криминалитета, чак 82%, затим привредног око 10%.
 
Уколико бисмо правили поређење са протеклим годинама, да ли је дошло до смањења или повећања броја откривених кривичних дјела. Ту, прије свега, мислимо на тешка кривична дјела, разбојништва, тешке провалне крађе, убиства и слично?

-Дошло је до смањења броја кривичних дјела против имовине, нарочито тешких крађа, те се стање и у том сегменту може оцијенити као задовољавајуће. Нагласио бих да су и из осталих области дјела на истом нивоу као претходних година или у опадању.
 
Какви су резултати полиције у откривању кривичних дјела из области производње и трговања наркотицима?

-Резултати у области борбе против наркотика у 2022. години су најбољи у односу на претходне године. Укупно је заплијењено више од 55 килограма разне дроге. У овој години реализоване су оперативне акције ,, Неон“, и ,, Лампа“ и кроз те акције, али и остале активности полиције, евидентирано је 145 случајева у вези са злоупотребом опојних дрога, од чега је 36 кривичних дјела, док је 109 прекршаја. Пријављена су и 154 лица, од чега су три женског пола. 
 
Какав је кадровски састав полиције, у смислу опремљености и запошљавања млађих, образованих полицијских службеника?

-МУП улаже велике напоре у опремање полиције и подмлађивање кадрова, с циљем да држимо корак са свим безбједносним агенцијама у окружењу и свијету. Ми ћемо предано радити на очувању и унапређењу сигурности свих грађана Републике Српске.
 
Какво је стање у области безбједности саобраћаја? Током године организовали сте више акција  везаних за контролу саобраћаја на подручју Бијељине?

-Стање безбједности саобраћаја за првих десет мјесеци 2022. године оцијењено је као задовољавајуће, прије свега, због значајно мањег броја саобраћајних незгода са настрадалим лицима. У овом периоду регистровано је укупно 1.000 саобраћајних незгода, од чега са настрадалим лицима  225 незгода, (22,5% од укупног броја), мање за 12,1% у односу на исти период 2021. године. Догодило се седам саобраћајних незгода са погинулим лицима(мање за 30%), у којима је девет лица смртно страдало, (мање за 18%). Са тежим тјелесним повредама евидентирано је 56 саобраћајних незгода, (мање за 8,2%) у којима су 62 лица теже тјелесно повређена,(мање за 19,5%), док се са лакшим тјелесним повредама догодило 163 саобраћајне незгоде, (мање за 12%) у којима је 247 лица лакше тјелесно повријеђено, (мање за 12%) у односу на исти период 2021. године.

На подручју града Бијељина евидентирано је 70% саобраћајних незгода са настрадалим лицима. Најчешћи узроци саобраћајних незгода су непрописно одстојање (197 или 20%), затим одузимање првенства пролаза (136 или14%), непрописно извођење вожње уназад (117 или 12%), непрописна и небезбједна брзина кретања (91 или 9%). Евидентирано је смањење учешћа неприлагођене или непрописне брзине кретања у узроцима саобраћајних незгода за око 27%. Возачи под дејством алкохола су проузроковали 136 саобраћајних незгода или око 14% од укупног броја евидентираних незгода, више за 13% у односу на протеклу годину. Најчешће акције појачане контроле саобраћаја, организоване са нивоа ПУ Бијељина, биле су усмјерене на контролу возача под дејством алкохола, контролу брзине кретања, и контролу поштивања „односа возач-пјешак“, које су имале за циљ смањење учешћа ових прекршаја, који се уједно доводе и у узрочно посљедичну везу са настанком тежих облика саобраћајних незгода.

(Семберија инфо)