Горска служба спасавања – станица Бијељина обиљежила годину постојања :: Semberija INFO ::

 

Горска служба спасавања – станица Бијељина обиљежила годину постојања


У Центру за културу „Семберија“ вечерас је обиљежен први рођендан Горске службе спасавања /ГСС/ – станица Бијељина. Чланови ове непрофитне организације одлучили су да прву годишњицу рада обиљеже пригодним  активностима. Најприје су током дана добровољно дали крв у Заводу за трансфузијску медицину Републике Српске – Служба Бијељина а касније је потписан меморандум о сарадњи између Градске организације Црвеног крста Бијељина и Горске службе спасавања.
 
-Храбри, хумани, посвећени људи са невјероватним психофизичким способностима одазвали су се и одговорит ће на све потребе када су угрожени животи и имовина људи широм Републике Српске, Босне и Херцеговине и у цијелом региону. Још већа част и понос за постојање Горске службе спасавања у Бијељини је то што Горска служба спасавања у Републици Српској постоји још само у Источном Сарајеву, Фочи и Бања Луци”, рекао је Љубиша Петровић, градоначелник Бијељине.


 
Горска служба спасавања – станица Бијељина основана је 23. децембра 2021. године, са циљем да спријечи несреће, спасава и пружа прву помоћ унесрећенима на неприступачним теренима. Иако је идеја о оснивању потекла од само тројице ентузијаста, данас бијељинска ГСС има око 40 чланова и свакодневно јој се придружују појединци који своје слободно вријеме желе да посвете помоћи и спасавању других.
 
Велику подршку при реализацији акција на терену ГСС-станица Бијељина има од Градске управе, са којом је потписан споразум о кориштењу опреме која припада Одсјеку за цивилну заштиту, а одређени број привредника и појединаца из Семберије несебично им помажу при набавци опреме и одласцима на стручна усавршавања.


 
-Заједно са Цивилном заштитом Града Бијељина, са којом имамо и потписан Меморандум о сарадњи, учествовали смо у свим акцијама у којима је била укључена Цивилна заштита. Ангажовани смо где год нас зову. Гдје год се укаже потреба - ту смо. Учимо, ширимо нова знања и пријатељства, а све за добробит грађана. Најљепше у свему томе је осјећај када се некоме помогне, јер то човјека испуњава, тај одређени позитиван осјећај, а најгоре је када тражимо и не нађемо ту особу. Радује ме чињеница да смо за годину дана од оснивања када нас је било троје, достигли 40 чланова, што доказује да има наде за нас, за наш град и наше људе. То су људи који раде добровољно, без накнаде, а ми смо нестраначка и непрофитна организација“, рекао је Ненад Јовановић, предсједник Горске службе спасавања станица Бијељина.
 
Горска служба спасавања – станица Бијељина дјелује на подручју Бијељине, Угљевика и Лопара, али њени чланови неријетко одлазе и у друге општине и градове како би помогли онима који се нађу у невољи.
 
(Семберија инфо)