Одржан округли сто на тему „Енергетска ефикасност – битан фактор функционисања Јавних установа“ :: Semberija INFO ::

 

Одржан округли сто на тему „Енергетска ефикасност – битан фактор функционисања Јавних установа“


ЈЗУ Болница „Свети Врачеви“, као прва од здравствених установа која примјењује систем енергетске ефикасности, у сарадњи са Фондом за заштиту животне средине и енергетске ефикасности Републике Српске и Савезом општина и градова Републике Српске данас је организовала округли сто на тему „Енергетска ефикасност – битан фактор функционисања Јавних установа“.



Учесници округлог стола били су представници ЈЗУ Болница „Свети Врачеви“, Фонд за зaштиту животне средине и енергетску ефикасност Републике Српске, Савеза општина и градова Републике Српске, Подручне привредне коморе Бијељина, директор ЈЗУ Болнице Зворник, помоћник директора за опште послове ЈЗУ Дом здравља Бијељина, в. д. директор Дома здравља Угљевик, директор ЈЗУ Дом здравља Лопаре, те стручњаци из области енергетске ефикасности.



Професор др Златко Максимовић, директор Болнице „Свети Врачеви“ Бијељина истакао је да руководство Болнице „Свети Врачеви“ води рачуна о енергетској ефикасности.



-Данас су током трајања округлог стола донешени одређени закључци, а први од њих је да је најбољи лијек за енергетску кризу, енергетска ефикасност. То је оно чиме се бавимо ми из бијељинске болнице и мислимо да нисмо довољно богати да плаћамо скупе енергенте. Данас смо искористили прилику да промовишемо шта Болница „Свети Врачеви“ ради у последње вријеме. Недавно увели нови начин гријања и хлађења, топлотне пумпе. Ту имамо велику економску уштеду, али и заштиту животне средине. Ми смо прецизно израчунали и што се финансијске уштеде тиче то је преко 330.000 КМ уштеде годишње, односно у временском периоду од пет година при овим цијенама 1.650.000 КМ. Поред тога, постављена је и лед расвјета која покрива преко четири хектара болничког круга, а уштеда по овом питању је преко 60% у односу на данашње цијене. Соларне панеле смо поставили прошле године уз помоћ Фонда за заштиту животне средине, а наша процјена је  да ће се ова инвестиција исплатити у року од пет година. “, нагласио је проф. др Максимовић.



Ацо Пантић, генерални секретар Савеза општина и градова РС казао је да је Савез општина и градова РС заинтересован за питања енергетске ефикасности и кориштења обновљивих извора енергије.



- Савез општина и градова РС сматра веома добром и корисном праксу коју је увела Болница „Свети Врачеви“ у Бијељини на челу са директором проф. др Златком Максимовићем. Ова искуства су изузетно драгоцјена за нас и ми ћемо ову праксу проширити и на јединице локалне самоуправе с циљем да се мјере енергетске ефикасности и кориштења обновљивих извора енергије, покушају у наредном периоду примјенити и у  Јавним предузећима и Јавним установама која се налазе у надлежности јединица локалне самоуправе. Град Бијељина је дефинитивно лидер у БиХ, па и у региону у области климатизације, гријања и хлађења кориштењем прије свега топлотних пумпи, вода – вода које су базиране на коришењу енергије површинских вода“,истакао је Пантић.



Срђан Тодоровић, директор Фонда за заштиту животне средине и енергетске ефикасности РС подсјетио је да су Фонд за заштиту животне средине и енергетске ефикасности РС, Болница „Свети Врачеви“ и њихови међународни партнери заједнички провели пројекат уградње соланих колектора за припрему топле воде, што је значајно смањило трошкове електричне енергије у бијељинској болници.



-Данас смо промовисали уштеде које пружа овај пројекат, а и говорили смо о потребама да се у здравствене установе уведе систем енергетског менаџмента, што је једним дијелом и законска обавеза. Фонд је у име Владе РС одређен као централна институција за увођењење енергетског менаџмента и праћење имплементације увођења овог система у РС. Мислим да је бијељинска болница прва у РС која је у потпуности прешла на систем гријања топлотним пумпама, као једног од обновљивих извора енергије“, рекао је Тодоровић и додао да је Фонд за заштиту животне средине и енергетске ефикасности РС кроз активности које проводи са међународним партнерима у области увођења мјера енергетске ефикасности у јавном сектору инвестирао преко 30.000.000 КМ.



(Семберија инфо)