ОКТОБАР ЈЕ РОЗА БОЈЕ! :: Semberija INFO ::

 

ОКТОБАР ЈЕ РОЗА БОЈЕ!


„Октобар је роза боје!“ назив је панела који ће у организацији Женске снаге Српске бити одржан у Бијељини у петак, 28. октобра 2022. године, с циљем указивања на важност раног откривања карционома дојке и пружања подршке женама које живе са овом болешћу.
 
Уводничари на панелу биће специјалиста гинекологије и акушерства примаријус др Дарко Марковић, психотерапеут Ведрана Ракић, а о искуству борбе са карциномом говориће Ђуја Пејић из бијељинског Удружења ГЕА и предузетница Маша Драганић.
 
Осим подизања свијести о карционому дојке, гости панела разговараће о томе колико је важна подршка чланова породице, радне средине и друштва у цјелини када је ријеч о водећој малигној болести код жена у свијету.
 
Чланице Женске снаге Српске представиће овом приликом законску регулативу којом су у области здравствене заштите Републике Српске дефинисани начини помоћи женама обољелим од карцинома дојке, а кроз дискусију са присутнима биће предложене додатне мјере за усвајање у локалним скупштинама и републичком парламенту.
 
Панел „Октобар је роза боје“ биће одржан у Галерији Центра за културу „Семберија“, са почетком у 19.00 часова.
 
Женска снага Српске, која дјелује у оквиру Републичке странке Српске, и прошле године је обиљежила Међународни мјесец борбе против рака дојке, када је иницирала да превентивни прегледи постану обавезујући.
 
Ризик обољења од рака дојке има свака осма жена. Према подацима Свјетске здравствене организације у свијету сваке године од ове болести оболи више од два милиона жена, а умре више од 500.000. Уколико се карцином дојке открије у раној фази, око 90 одсто жена може бити успјешно излијечено.