ГРАД БИЈЕЉИНА УСКОРО ДОБИЈА ПРИХВАТИЛИШТА ЗА ДЈЕЦУ У РИЗИКУ :: Semberija INFO ::

 

ГРАД БИЈЕЉИНА УСКОРО ДОБИЈА ПРИХВАТИЛИШТА ЗА ДЈЕЦУ У РИЗИКУ


Поводом обиљежавања Европског дана борбе против трговине људима, данас је у згради Градске управе Града Бијељина, одржан састанак између  представника Радне групе за израду елабората за оснивање Прихватилишта за дјецу у ризику и градоначелника Бијељине Љубише Петровића.

 Проблематика трговине људима горући је проблем, на који се мора проактивно дјеловати како би се спријечили најтеже облике кршења дјечијих права као што су трговина дјецом и насиље над дјецом.

Драган Јоковић, директор Удружења грађана „Отахарин“ Бијељина рекао је Удружење грађана „Отахарин“ покренуло низ иницијатива да се успоставе нови низ услуга збрињавања дјеце у ризику.

-Градска управа Града Бијељина и сам градоначелник именовали су радну групу за израду елабората, односно документа за успостављање нове услуге односно прихватилишта која би помогла код збрињавања потенцијалних жртава/жртава трговине људима или дјеце која су најчешће жртве на подручју нашег града, али можда и саме регије. Свједоци смо да свакодневно имамо дјецу у просјачењу, повећан број радне експлоатације дјеце, као и дјечијих бракова. Уз вриједан рад свих учесника радне групе и подршку градоначелника, дошли смо до договора да се иде у реализацију овог пројекта, а у наредним данима биће уприличена једна студијска посјета у Србији и можемо очекивати до краја године да имамо једно рјешење које би већ у току следеће године могло бити као нова социјална услуга која би помогла код збрињавања ове дјеце“, истакао је Јоковић.

Љубиша Петровић, градоначелник Бијељине рекао је да су током састанка разговарили о свим друштвено негативним појавама које се поред трговине људима тичу и кршења дјечијих права имајући у виду колика је стопа просјачења, трговине људима и насиља у породици, али и  свих оних појава које доводе до тога да дјеца буду на улици или су у ризику да то постану.

-Кључ, али и рјешење друштвено - негативних појава који је данас био предмет самог састанка и обиљежавања Европског дана против трговине људима јесте и адаптација објекта у Пушкиновој улици. Кроз партнерски однос Удружења грађана „Отахарин“ и Града Бијељина са материјално финансијским средствима, тај објекат ће у наредних пар мјесеци бити адаптиран и који ће функционисати као прихватилиште за око 10 корисника. Ово је вид једног прелазног рјешења, а други оперативни корак је да град Бијељина као регионални центар има ново социјално право за дјецу која су на улици или за дјецу која су у ризику да то постану, а у питању је изградња једног новог већег прихватилишта. До краја октобра, имаћемо студијску посјету Крагујевцу, који под једном функционалном цјелином има и савјетовалиште за дјецу и породицу, а и прихватилиште. Током те посјете сагледаћемо функционалност и изглед тог објекта, како би по принципу успостављавња праксе социјалног права у граду Крагујевцу, па та искуства пренијели и у наш град, израдили пројектно - техничку документацију за ново прихватилиште већег капацитета, како бисмо дугорочно сузбили велику стопу просјачења која се налази у нашем граду, изузимање дјетета које живи у породици гдје је присутно насиље и у социјално неприхватљивим условима, гдје дјеца живе у најтежим облицима сиромаштва“,  појаснио је градоначелник Петровић.

Јованка Вуковић, замјеник Омбудсмана за дјецу РС и члан групе за израду елабората за оснивање Прихватилишта за дјецу у ризику у граду Бијељина, казала је да је са своје позиције замјеника Омбудсмана за дјецу била веома заинтересавана за ову врсту социјалне услуге имајући у виду потребе дјеце, која се на неки начин налазе у ризику од сиромаштва или насиља, да имају негдје да буду „склоњена“ и да им се пружи адекватна заштита.

-Сама чињеница да имамо значајнији број проблема са којима се дјеца сусрећу, просјачења, сиромаштва и насиља, а којих је евидентиран благи пораст током ове године, свакако би било јако корисно да дођемо до ове социјалне услуге. Веома би било значајно за дјецу и породицу да то прихватилиште не буде само за збрињавање дјеце, да буду склоњена из ситуације ризика, него да се током њиховог боравка ту ради на њиховом јачању, на враћању њиховог самопоуздања и у позицију да задовоље своје потребе у амбијенту који је за њих подстицајан, јер не мора сваки пут да буде породица тај амбијент који је подстицајан. Јако је важно да Центри за социјални рад  током боравка дјеце у прихватилишту раде на јачању родитељских и породичних капацитета, како би се дјеца вратила у њима повољан развојни амбијент“, закључила  је Вуковићева.

(Семберија инфо)