Представљена књига „Споменица академику Љубомиру Зуковићу“ :: Semberija INFO ::

 

Представљена књига „Споменица академику Љубомиру Зуковићу“


Вечерас је у просторијама „Соколског дома“ Бијељина у организацији Градског одбора СПКД „Просвјета“ Бијељина, представљена књига „Споменица академику Љубомиру Зуковићу“, које је уприличено поводом 120 година СПКД "Просвјета" и у сусрет 29. "Вишњићевим данима" у Бијељини.



 Књигу „Споменица академику Љубомиру Зуковићу“ објавила је Академија наука и умјетности Републике Српске поводом трогодишњице смрти академика Љубомира Зуковића.

На вечерашњем представљању књиге говорили су проф. др Јелина Ђурковић, проф. др Цвијетин Ристановић и Душанка Новаковић, чланови Градског одбора СПКД „Просвјета“ и уредници часопса „Српска вила“ о професорском, научном, публицистичком и литерарном раду академика Љубомира Зуковића.
 

Јелина Ђурковић, професор народне књижевости казала је да Академија наука и умјетности Републике Српске има обичај да својим академицима одштампа споменицу.

-У споменици се налазе углавном репрезентативни текстови, који су посвећени академику. Велики број таквих споменица је већ објављено, а вечерас смо представили споменицу професору и потпредсједнику Академије, покојном Зуковићу, који је иницирао настанак часописа „Српска вила“ и дао му име“, казала је Ђурковићева.
 

Професор доктор Цвијетин Ристановић, члан уредништва часописа „Српска вила“ и члан Градског одбора СПКД „Просвјета“ Бијељина, који је вечерас говорио о дјелима проф. Зуковића, која припадају публицистици и чистој књижевности, рекао је да су дуги низ година сарађивали са проф. Зуковићем и да на неки начин осјећају дужност и да му се на достојанствен начин одуже.
 

-Треба да му се одужимо за све оно, што је он, као министар за образовање, науку, културу и спорт у првој Влади Републике Српске дао Бијељини, а и осталим мјестима у РС. Цијели радни вијек је био асистент, затим доцент, након тога професор и на крају редовни професор на катедри за народну књижевност у Сарајеву, а затим у Источном Сарајеву. Мало је познато да се професор после пензионисања посветио приповједачком раду и објавио три књиге из ове области, које су добиле значајан публицитет у нашој књижевности“, истакао је проф. др Ристановић.

Семберија инфо