Основна школа “Петар Кочић” Бродац :: Semberija INFO ::

 

Основна школа “Петар Кочић” Бродац


Градоначелник Бијељине Љубиша Петровић и предсједник Скупштине града Александар Ђурђевић, са сарадницима, посјетили су јуче Основну школу “Петар Кочић” у Броцу гдје је завршена прва фаза радова на побољшању енергетске ефикасности школског објекта. Пројекат финансира швајцарски “Каритас” са 100.000 КМ, а са исто толико средстава у реализацији пројекта учествује и Градска управа.



Радован Бикић, директор Основне школе “Петар Кочић” изјавио је да је завршена прва фаза овог пројекта која подразумијева утопљавање школског објекта у централној школи.
“Предузеће “Кристал” из Живиница радило је на постављању термоизолационог материјала на фасади и таваници школског објекта и фискултурне сале. Промијењени су прозори на фискултурној сали и свлачионицама. У 2008. години, средствима Развојног програма Владе Републике Српске замијењена је столарија на школи. Објекат “мале школе” обновљен је донацијом из Фондације принцезе Катарине Карађорђевић. Ова прича још није завршена, јер ће након рјешења гријања на школу бити неопходно поставити и нови цријеп”, каже директор Бикић, истичући да ће након тога овој школи бити продужен вијек за још стотину година.



Фуад Имамовић, пројект - менаџер “швајцарског “Каритаса” изјавио је да је швајцарски “Каритас” у реализацији оваквих пројеката присутан у БиХ од 2007. године.
“У 2012. години смо реализовали овакав пројекат на двије школе у Олову. У 2014. години били смо фокусирани на санацију штета од поплава, да бисмо се од 2017. године поново озбиљније позабавили пројектом енергетске ефикасности у школама. Тренутно смо присутни у три кантона у ФБиХ и овдје у Бијељини. Овај пројекат ће се реализовати до 2025. године. Што се тиче школе у Броцу, овдје ће бити уграђене топлотне пумпе, што ће значајно утицати на уштеду енергије”, истакао је Имамовић.

Градоначелник Бијељине Љубиша Петровић захвалио се швајцарском “Каритасу” на дугогодишњој успјешној сарадњи, истакавши да ће у другој фази  реализације овог пројекта школа у Броцу добити топлотне пумпе.
“Након реализације пројекта оствариће се огромне уштеде у енергији. За загријавање у овој школи, коју похађа 357 ђака, користи се лож - уље, тако да за грејну сезону треба издвојити више од 36.000 КМ. Град је у овом пројекту учествовао са 100.000 КМ. Наша обавеза је да учествујемо у реконструкцији и других школских објеката, као што су школа “Доситеј Обрадовић” у Сувом Пољу и школа “Јован Дучић” у Бијељини”, нагласио је градоначелник Петровић.


Семберија Инфо