СЛУЖБА ЛАБОРАТОРИЈСКЕ ДИЈАГНОСТИКЕ ДОМА ЗДРАВЉА БИЈЕЉИНА: Проширен простор и нови апарати :: Semberija INFO ::

 

СЛУЖБА ЛАБОРАТОРИЈСКЕ ДИЈАГНОСТИКЕ ДОМА ЗДРАВЉА БИЈЕЉИНА: Проширен простор и нови апарати


Служба лабораторијске дијагностике Дома здравља Бијељина броји 24 радника, од којих су три медицинска биохемичара, један специјалиста, 12 лабораторијских техничара, три виша лабораторијска техничара, три административа радника и три спремачице, који заједно активно учествују у процесу рада и без којих не би могли функционисати, рекла је за „Семберија инфо“ Николета Трнинић, специјалиста медицинске биохемије и начелница Службе лабораторијске дијагностике.

-Наша Служба ради од 6,30 до 20 часова, сваки радни дан, изузев суботе када је радно вријеме од седам до 15 часова. Пацијенти се примају од 6,30 до 10 часова, а налази анализа које се ураде готови су у току дана, а издају се од 17 до 19 часова истог дана“, казала је Трнинићева и додала да током цијелог дана примају хитне пацијенте и ти налази су готови за сат времена.
 

Николета Трнинић

-Услуге које пацијенти могу добити у нашој Служби су услуге хематолошких и биохемијских анализа, комплетне крвне слике, седиментације, читава палету биохемијских анализа које улазе у ниво примарне здравствене заштите. Однедавно, у сарадњи са менаџментом Дома здравља увели смо и низ комерцијалних услуга, а то су тестови који су везани за ковид - као што су тестови везани антитијела ИгМ и ИгГ, брзи антигенски тест, затим тестови за витамин Д, Д-димер. Поред ових тестова, увели смо и комерцијалну услугу инхалационих и нутритивних алергена, те за педијатријску популацију брзи стрептококни тест, који је веома тражен, гдје већ за 20 минута добијете резултате да би одговарајући љекар могао да дјелује са терапијом. Такође, радимо и тест оптерећења глукозом који је јако битан за труднице“, истакла је начелница Трнинић.

Прије мјесец дана Служба лабораторијске дијагностике добила је просторно проширење, а све захваљујући менаџменту Дома здравља на челу са директорицом Данијелом Ђукин, са којима имају изузетну сарадњу и који је одговорио на њихове захтјеве, те су са проширењем добили и нове апарате. Према ријечима Николете Трнинић са проширењем и новим апаратима успјели су да задовоље сопствене потребе, али и потребе пацијената који долазе.
-У сарадњи са менџементом уводимо нове апарате, који су модерни, квалитетни и одговарају нашим захтјевима како би резултати из наше лабораторије били поуздани и квалитетни. Наша Служба је од 2014. године акредитована и прва је такве врсте у БиХ примарног нивоа здравствене заштите. Пратећи те стандарде, ми одговарамо свим захтјевима да бисмо имали поуздане и квалитетне резултате, што је и основни циљ да би наши пацијенти били задовољни“, истакла је  Николета Трнинић.

На сајту Дома здравља Бијељина могу се пронаћи све информације и сва упутства везана за Службу лабораторијске дијагностике као што су припрема пацијената за поједине анализе, информације о појединим анализама, како који фактори утичу на поједине анализе... На сајту је и цјеновник услуга. Све информације корисници могу добити и на телефон 055 415 280, гдје ће им љубазно особље дати све информације, а тако је и на шалтерима Службе.

Кроз просторије Лабораторијске службе у току дана прође од 250 до 300 пацијената.
 

-Захваљујући спремности и обучености нашег особља све се одрађује у предвиђеном року. Такође, одговорили смо и на све услове у ковид систему, тако да је лабораторија у вријеме акутног таласа короне радила све дане у недјељи, а сви резултати су издавани у року сат времена“, истакла је за портал ,,Семберија инфо'' начелница Трнинић и додала да у току пријема код њих предност имају дјеца, труднице, ратни војни инвалиди и сви пацијенти који болују од малигних обољења.

Трнинићева је подсјетила да понедјељком и сриједом одлазе у кућне посјете код пацијената који нису у могућности да дођу  и тада лаборанти узоркују крв у кућним условима. Захваљујући тој услузи пацијенти добијају налазе када им је то потребно. Такође, сви који желе да ураде анализе у лабораторији Дома здравља, без обзира да ли су регистровани у Дому здравља Бијељина, ту могу урадити анализе на лични захтјев, с тим што се то наплаћује као комерцијална услуга.

Семберија инфо