КОАЛИЦИЈА "ДОГОВОР ЗА БИЈЕЉИНУ": НАЈАВА ПРОТЕСТА ПОД ВОЂСТВОМ САВЕ БАКАЈЛИЋА ЗЛОУПОТРЕБА ПОЉОПРИВРЕДНИКА :: Semberija INFO ::

 

КОАЛИЦИЈА "ДОГОВОР ЗА БИЈЕЉИНУ": НАЈАВА ПРОТЕСТА ПОД ВОЂСТВОМ САВЕ БАКАЈЛИЋА ЗЛОУПОТРЕБА ПОЉОПРИВРЕДНИКА


Foto
Коалиција „Договор за Бијељину“ упозорава да најновији покушаји политизације откупне цијене пшенице и најава протеста под вођством Саве Бакајлића представљају нови покушај злоупотрбе пољопривредника ради уношења немира и подјела у друштву као предизборног циља појединих политичких партија и њихових ментора. 
 
Већина у Скупштини Града Бијељина, коју чине одборници Коалиције, у понедјељак је постигла договор да се приликом ребаланса локалног буџета обезбиједе додатна 2 фенинга по кг за премије приликом откупа пшенице, за шта ће бити потребно више од 400 хиљада КМ.
 
Заједно са претходно обезбијеђених 3 фенинга, ове године ће из градског буџета бити исплаћено 5 фенинга по килограму откупљене пшенице, што је највиши износ који је обезбиједила нека локална заједница у Републици Српској.
 
Овим мјерама смо показали да смо уз наше пољопривреднике. Чињеница је и да ће градски аграрни буџет ове године бити највећи од када је установљен, да је са 1.1 милиона КМ повећан на 1.7 милиона КМ, а да су сва повећања аграрног буџета дошла као резултат амандманског дјеловања управо наше Коалиције.
 

Српски члан Предсједништва Босне и Херцеговине Милорад Додик и министар пољопривреде Републике Српске Борис Пашалић прекјуче су одржали састанак са 150 семберских пољопривредника на којем је договорено да се за наредну годину исплати подстицај од 500 КМ по хектару за сјетву пшенице, као и да се за аграрни буџет Српске издвоји више од 150 милиона КМ. Такође, договорен је и нови састанак пред сјетву, како би се поново разговарало о проблемима у аграру и начину превазилажења истих.

Ово су конкретне мјере подршке, али то Бакајлићу и његовим менторима није битно. Битно им је да пријетњама и уцјенама траже тематску сједницу Скупштине Града, иако знају да Скупштина нема надлежност за оно што траже и да се на истој могу само усвојити закључци, који притом нису обавезујући. Такође, на редовној сједници Скупштине града одржаној 29.06. је већ разговарано о овој теми.
 
Имајући у виду све наведено, очигледно је да они у ствари желе да од Скупштине Града направе полигон за личну промоцију и предизборну кампању појединаца, а без искрене жеље да се помогне пољопривредницима, што им свакако нећемо дозволити.